Musik

Fredrik Kempe väljer alkoholfritt

Melodifestivalaktuella låtskrivaren Fredrik Kempe, 43, skålar helst i alkoholfritt. Han vill kunna arbeta varje dag och slippa vakna upp bakfull.

Hitmakaren Fredrik Kempe har ett finger med i var och varannan populär schlagerdänga. I årets första deltävling medverkade han med Samir & Viktors ”Bada nakna” samt med Anna Books diskade låt ”Himmel för två”. Som landets kanske mest produktiva låtskrivare är han mån om att ta hand om sig och avstår oftast alkohol för att kunna vakna upp pigg och fräsch. Hårt festande är inget för honom.

– Jag kan vid enstaka tillfällen skåla i champagne eller ta ett glas vin till maten. Men jag är väldigt måttlig och dricker mig aldrig berusad. Det har jag med mig hemifrån. Mina föräldrar drack knappt alls, utan gjorde annat i stället. Att avstå från alkohol hade inget med moral att göra, utan om att välja roligare aktiviteter. Musiken stod mycket i fokus, vi sjöng, spelade och uppträdde, säger Fredrik Kempe.

Han valde tidigt att satsa på sång och musik.

– Att röka och dricka, som många av mina kompisar började med i tonåren, passade inte mig, eftersom jag övade att sjunga. Om jag hade börjat dricka så hade jag knappast kunnat satsa i samma utsträckning på musiken. Visst hände det att jag festade som ung, men jag har aldrig trivts i festsammanhang. Det är för stökigt och stojigt och miljön kan skada sångrösten. Jag vill helst gå hem i tid och ha ett vardagsliv utanför branschen, säger Fredrik Kempe.

Genom åren har han sett många duktiga artister förstöra sina karriärer med för mycket festande och alkohol. Han tror att det delvis beror på en romantisk föreställning att konst och musik gynnas av ett alkoholrus. I själva verket är det förstås tvärtom.

– Jag tror att det handlar mycket om vanor, det har bara har blivit så. Det är en social grej, man jobbar ofta på oregelbundna tider och slutar sent på kvällen. Då kan det ligga nära till hands att gå ut och ta ett glas, kanske för att varva ner efter en spelning, säger Fredrik Kempe.

När han är ute väljer han oftast att dricka ramlösa eller något annat alkoholfritt alternativ. Och även om han kan dricka ett glas vin till en måltid skulle han aldrig drömma om att dricka för att bli full.

I höst är Fredrik Kempe aktuell som ny medlem i Idol-juryn på TV4.

Mer från Accent