Filmtips

Förföriskt om fransk kärlek

Tony och Giorgio blir häftigt förälskade. Men snart visar Giorgio sitt rätta ansikte och Tony slungas in i en mardrömslik tillvaro av ovisshet och ångest. Ett lysande franskt drama om destruktiv passion.

I den nya franska filmen ”Förförd”, som hade premiär förra veckan blir Tony, en alldaglig kvinna i nedre medelåldern, häftigt förälskad i charmören Giorgio. De är diametralt olika, men dras till varandra som getingar till en sockerbit. Giorgio lockas av Tonys anspråkslöshet, men sneglar ändå ofta åt andra, vackrare, damer. Det gör – förstås – Tony osäker. Filmen tar sin avstamp i en dramatisk skidolycka som inträffar många år efter att relationen är över. Tony skadar ett knä och under rehabiliteringen tvingas hon rannsaka sig själv och förhållandet.

Filmen växlar mellan nutid och återberättandet av passionen till Giorgio – som visar sig vara betydligt mindre charmig än han ger sken av. Med finstämd precision dissekerar regissören Maiwenn passionens väsen. Det handlar om den totalt uppslukande kärleken som plötsligt, genom en subtil förskjutning, kan förvandlas till ett helvete fyllt av ovisshet, besvikelser och grusade förhoppningar. Här finns närvaro, drama och stora känslor. Många är de kvinnor som kan känna igen sig i Tony. Vem har inte någon gång fallit för en skitstövel?

Otroligt bra skådespeleri och en intressant nerv som håller tempot upp, trots att ämnet inte är nytt. Det är som man brukar säga: det behövs inga stora åthävor eller en avancerad intrig för att berätta en riktigt bra historia. Visas på Folkets Bios biografer.

Mer från Accent