För tre år sedan fick journalisten Helen Stommel Olsson ett tips. Kunde hon tänka sig att skriva en bok om en tjej som under många år finansierade sitt drogmissbruk genom att agera knarkkurir och människosmugglare i Europa?
– Jag fick frågan flera gånger, men slog ifrån mig. Det var ett jätteprojekt att ro i land och jag tyckte inte att jag hade tid. Dessutom var jag rädd för min och min familjs säkerhet. Sara, som inte är hennes riktiga namn, lever med skyddad identitet och jag kunde bli en måltavla. Men till slut tog min nyfikenhet över. Jag fångades av hennes kämpaglöd och fascinerande livsöde. Hon hade alla odds emot sig. Ändå lyckades hon vända sitt liv, säger Helen Stommel Olsson.
Hon såg potentialen i historien om en ung Göteborgskvinna, som kom att bli en ansedd knarklangare, och som när åkte fast och fick ett långt fängelsestraff. Det är en historia om gängkriminalitet och trafficking och om en värld vi sällan får insyn i och därför högaktuell i det samhällsklimat som håller på att utvecklas. Hon sålde in bokidén till förlaget Bladh by Bladh innan hon påbörjade arbetet med boken tillsammans med Sara.
Sara, som växte upp i en dysfunktionell familj, anammade redan som tonåring en kriminell livsstil med snatterier, slagsmål och droger som alkohol, GHB och hasch.
Tjugo år gammal och ensamstående mamma till två döttrar blev hon bjuden på amfetamin av sin egen mor. Belöningssystemet gick i spinn och efter det drogs Sara snabbt in i den kriminella världens yttersta och innersta krets.
Helen Stommel Olsson började med att göra research om Sara, hennes bakgrund och de miljöer hon rörde sig i. Hon intervjuade poliser och andra nyckelpersoner med kunskap om vittnesprogram och kriminella miljöer. Därefter tog många veckor av djupintervjuer med Sara vid.
– Hon visade sig vara en skärpt, varm och ödmjuk person och jag kom henne under huden. När jag hade skrivit ungefär en tredjedel av boken fick hon läsa. Jag var jättenervös inför hennes omdöme. Tänk om hon inte kände igen sig? Men det blev tvärtom. Hon kunde inte fatta hur jag lyckats gestalta henne, jargongen och miljöerna så på pricken, säger Helen Stommel Olsson.
Allt som kom fram under intervjuerna finns inte med i boken. Som så ofta överträffar verkligheten dikten. Men också för att Sara inte ska gå att identifiera.
– Vissa saker har jag dragit på extra, annat har jag tonat ner, säger Helen Stommel Olsson, som under arbetets gång själv förundrades över hur en person på samma gång kunde vara så smart och så korkad som Sara var.
– Men det var såklart drogsuget som slet i henne och grumlade hennes omdöme. Hon visste att det hon gjorde var fel och farligt, men hon gjorde det ändå.
För Helen Stommel Olsson har arbetet med Gangsterprinsessan blivit en ögonöppnare och också ett sätt att närma sig sina personliga erfarenheter av medberoende.
– Jag har insett att droger är ett gigantiskt samhällsproblem och att det bästa är att aldrig någonsin testa, eftersom du inte vet hur ditt belöningssystem fungerar, säger hon.
Hon hoppas att boken ska bidra till samhällsdebatten om ökande användningen av narkotika och gängkriminalitet. Det pratas ofta om unga män i utsatta miljöer. Men Helen Stommel Olsson menar att kriminaliteten bland tjejer har ökat och blivit råare, och hon är kritisk till narkomanvården.
– Unga kriminella tjejer i dag har tagit på sig rollen som killarna alltid haft. Tjejer inne på anstalter våldtar, slåss och drar sig inte för att döda. Det är en helt annan jargong än när Sara satt inne, mycket värre, vilket fängelsepersonal jag intervjuat har vittnat om. Det är ett växande problem som måste tas på allvar, säger hon.