Kultur

”Bakom den fina fasaden
hade jag ett helvete”

Sara Sandstedt är författare till boken ”Förlorad”. För Accent berättar hon om varför hon skrivit boken och sin uppväxt med en alkoholiserad förälder.

Vad handlar boken om?
– Den handlar om min uppväxt med en alkoholiserad pappa och en mamma som är medberoende. Utåt sett var vi en välfungerande familj, ingen anade hur vi barn hade det. Bakom den fina fasaden hade jag ett helvete, som påverkar mig än i dag. Titeln syftar på allt jag har förlorat: min barndom, min vilja, min tro på andra människor.

Varför har du skrivit boken?
– Den är ett sätt att berätta min egen historia och samtidigt bearbeta det som har hänt. Min pappa anser att det är jag som har orsakat hans drickande, att det är mitt fel. Men så är det ju inte. Det är alkoholen som är boven. Boken är också tänkt som hjälp och stöd till andra i samma situation. När jag var tonåring sökte jag hjälp, men ingen hjälpte mig. Att läsa om någon som har det som jag hade känts skönt.

Hur ser din kontakt ut med din pappa i dag?
– Jag har ingen kontakt med mina föräldrar. Min pappa har inte slutat att dricka, han verkar inte vara tillräckligt motiverad. Jag och min syster har ställt ett ultimatum. Lägg in dig för avgiftning och ta hjälp, annars vill vi inte träffa dig. Jag både hatar och älskar min pappa.

Hur påverkar din uppväxt dig nu, som vuxen?
– Jag dras till fel personer och de dras till mig: alkoholister och narkomaner, våldsamma och dysfunktionella män. Jag har levt i ett långt förhållande med en man som var väldigt störd. Jag försöker jobba med det, men det är svårt. Jag har över huvudtaget svårt att lita på människor och dömer också ut folk snabbt. I dag har jag några nära vänner, men har svårt att släppa in nya. Märker jag att folk dricker för mycket blir jag rädd och har en reservplan så att jag kan sticka iväg.

Hur mår du i dag?
– Bättre, även om jag har långt kvar innan jag är hel. Men jag är stolt över att stå på egna ben och ta egna beslut. Jag har tagit kommando över mitt eget liv. Min högsta önskan är att pappa ska sluta dricka.

Mer från Accent