Musik

Adam Tensta: ”Nykterheten är självklar för mig”

Att vara en förebild för unga människor, både när det gäller en nykter livsstil och drivkraften att nå sina mål, är viktigt för hiphopartisten Adam Tensta.

I måndags släppte han sin nya singel, ”Vad ska du bli”, som handlar om unga människors drömmar, men också deras vilsenhet. Låten är en cover av en Ebba Grön-låt, som ingår i en samlingsskiva ”Tyst-för fan-ekon från Ebba grön”, där olika artister tolkar punkgruppen Ebba Grön.

Lyssna på låten här! (Spotifylänk).

– Hiphopen ligger väldigt nära punken upptäckte jag när jag för några år sedan började lyssna på punk. Jag var ju inte ens född då punken var som störst. Men båda musikstilarna berättar om förortens utsatthet och samhället vi lever i. De sjöng om Rågsved, jag om Tensta. Men det är i grunden samma problematik. Så jag känner igen mig mycket i Ebba Gröns musik, säger Adam Tensta, som fick hyfsat fria händer att arrangera låten så att den skulle kännas 2013. Men texten skulle vara så nära originalet som möjligt.

– Det var en utmaning. Jag ändrade bara några ord, så det gick bra.

Adam berättar att han valde just den här låten eftersom den berättar om ett universellt dilemma för alla ungdomar; vad ska jag bli när jag blir stor? Själv drömde Adam om att bli fotbollsproffs. Sedan ville han bli tevespelsrecensent, arkeolog, arkitekt och trummis. Men hiphopartist var det han blev. Ett val han aldrig har ångrat.

– Jag hoppas att jag kan vara en bra förebild för ungdomar i förorten. Kan jag lyckas så kan de, säger han.

Och som framgångsrik musiker vill han vara en förebild att se upp till. Men också som nykterist. Adam Tensta har aldrig druckit en droppe alkohol eller provat droger. För honom själv är det dock ingen stor sak.

– Det är självklart för mig. Jag har aldrig velat dricka, jag tycker inte om att tappa kontrollen. Men kan min livsstil påverka andra att inte dricka så är det förstås positivt, säger han.

I samband med släppet genomfördes en kampanj i Stockholm med affischer med frågan ”Vad Ska Du Bli?” med ett öppet vitt fält där folk kunde skriva om sina framtidsdrömmar.

En längre intervju med Adam Tensta kommer i Accent nr 1/2014.

Mer från Accent