Oavsett om det gäller så kallad gårdsförsäljning, legalisering av cannabis, eller sänkt skatt på nikotinsnus, så är en viktig – och misstänkt ofta bortglömd – fråga: Vem tjänar på detta?
För oavsett alla vackra ord och argument om individens frihet, idylliska vingårdar, och utlovad mirakelmedicin, måste man söka sig vidare bakom den skönmålade fasaden för att hitta den egentliga drivkraften – vinstintresse. För så är det ju; Money talks.
Det har alltid funnits (och kommer tyvärr alltid att finnas) människor som sätter sin personliga vinning främst. Före andra människors hälsa, välmående, och frihet. Av det skälet behöver vi regler och lagar som skyddar de många. Starka nog att stå pall för allt intensivare lobbying och andra angrepp från alkohol-, narkotika-, och tobaksindustrin.
”Att angreppen blir allt mer högljudda och desperata är ett tecken på att civilsamhället har visat sig vara en kraft att räkna med.”
Att angreppen blir allt mer högljudda och desperata (alkoholtjat i media, på såväl riks- som global nivå, förekommer dagligen) är nog ändå ett tecken på att civilsamhället har visat sig vara en kraft att räkna med. För trots betydligt mindre resurser – och utan annat intresse än folkhälsan – skördar organisationer som IOGT-NTO framgångar i världen. Både när det gäller skarpare regler för till exempel alkoholreklam, och när det gäller alkoholnormen.
I svenska medier har den utvecklingen blivit tydligare bara under det senaste halvåret. IOGT-NTO:s kampanj Våga prata alkohol är bara ett exempel. Under året har medlemmar i IOGT-NTO uppvaktat sina lokala politiker och bjudit in till samtal om folkhälsan – samtal som förhoppningsvis gett ny kunskap och nya insikter.