Krönika

Lucas Nilsson: Drogindustrin tjänar mest på de som skadas mest

I mars 2020 införde guvernören i den amerikanska delstaten Colorado en lockdown för att stävja smittspridningen. Skolor, arbetsplatser, affärer, parker och restauranger stängdes. De enda verksamheter som fredades var de som bedömdes vara essentiella, som matbutiker och apotek. Och cannabis- och alkoholbutiker såklart. De ansågs vara viktigare att hålla öppna än skolorna.

Det är naturligtvis ingen slump att just cannabis- och alkoholindustrins affärer fick hålla öppet. När cannabis legaliserades i Colorado 2012 var argumentet att cannabisförsäljningen skulle regleras hårt och beskattas ordentligt. Tio år efter legaliseringen låter det annorlunda. Nu ropas det högljutt om att minska regleringen och sänka skatterna.

”Strävan efter en nyktrare värld handlar om att stå upp för den lilla människan mot en skrupelfri drogindustri.”

En ny maktspelare har etablerat sig i USA genom cannabisindustrin. Argumenten känns igen från kumpanerna i alkoholindustrin. Alla former av reglering och kontroll ses som hot och motarbetas. Läget är så illa att till och med Drug Policy Alliance (en av de ledande legaliseringsorganisationerna) i fjol gick ut och varnade för industrilobbyisterna, när de insett vilka dammluckor de bidragit till att öppna.

För oss i IOGT-NTO är det här tyvärr inget nytt. I över 140 år har vi tampats med en skrupelfri alkoholindustri. Den amerikanska statsvetaren Mark Lawrence Schrad som forskat om alkoholpolitikens historia sammanfattar nykterhet­s­rörelsen så här: ”Ett globalt nätverk av aktivister och politiker som kämpar, inte mot moralisk synd, utan mot ekonomisk exploatering.” Det händer nämligen något när en drog blir till en produkt. En drog är inte vilken vara som helst. Det är en vara vars värde finns att hämta i människors utsatthet.

Australiensiska och amerikanska studier visar att drygt 80 procent av all cannabis konsumeras av de som röker dagligen. En brittisk studie har visat att nästan 70 procent av alkoholindustrins intäkter kommer från högriskkonsumenter. Drogindustrin tjänar mest på de människor som skadas mest.

Mer från Accent