Att alkoholnormen är stark råder det inga tvivel om – och många bidrar till att upprätthålla den. Det är särskilt märkbart i vår tid, då vi ständigt kan ta del av varandras tillvaro på sociala medier. Bilder på drinkar och ölglas flimrar förbi i ett jämnt flöde. Men det handlar inte bara om bilder utan lika mycket om hur vi uttrycker oss i ord. På kort tid har det hänt vid ett par tillfällen att jag reagerat kraftigt på ordval i media.
Första gången var i en artikel som jag inte minns vad den egentligen handlade om, eventuellt kan det ha varit paparazzi-fotografer. På en bild ses kändisen Paris Hilton halvsovandes, eller halvt medvetslös? Det kan förstås bara ha varit ett olyckligt fotoögonblick, men intrycket var att hon var rätt borta. Bildtexten under förmedlade dock något helt annat. Den löd ungefär ”Paris Hilton festar vilt med sina vänner”.
Hur någon kunde tolka in att hon festade vilt förstår jag inte. I mina öron låter ”festa vilt” positivt; som att man har kul och är glad. Att vara halvsovande eller halvt medvetslös är så långt från festligt man kan komma. Jag antar att bilden var publicerad för att skandalisera och misskreditera Paris Hilton. Sådant säljer. Men, att i en bildtext använda uttryck som folk i allmänhet uppfattar som positiva, trots att personen på bilden ser ut att ha druckit för mycket, bidrar till att befästa alkoholnormen. Att dricka alkohol är detsamma som fest – även om man druckit sig redlös.
”Jag tror inte att ordvalen medvetet gjorts för att stärka alkoholnormen, men effekten blir den samma.”
Det andra exemplet är motsatt, men har samma effekt. Det är en krönika där krönikören inte kan förstå varför en del måste dricka alldeles för mycket, till och med så mycket att de kräks. Inte särskilt insiktsfullt, kan man tycka. Många kan ju faktiskt inte sluta när de väl börjat dricka. Krönikören ger hur som helst flera tips på hur man ska undvika att bli för full. Gott så, men så kommer det:
”I sammanhanget kan det låta som att jag är en förespråkare av en torr nykterhetsrörelse. Så ligger det inte till, snarare tvärtom. Jag älskar alkohol och dricker det ofta.”
Att vara nykter beskrivs vara detsamma som att vara torr och tråkig. Trots att alkohol ofta leder till att folk beter sig på ett sätt som krönikören ogillar så är det tydligen lika illa, eller kanske ännu värre, att folk inte dricker alls? Inte i något av de båda exemplen tror jag att ordvalen medvetet gjorts för att stärka alkoholnormen, men effekten blir den samma. Här har nykterhetsrörelsen en sann utmaning.