Förbundsstyrelseval

Vilka ska styra IOGT-NTO i framtiden?

Nu är det dags att vara med och påverka vilka som ska styra IOGT-NTO i framtiden.

I juni 2023 är ska kongressen välja en ny förbundsstyrelse för IOGT-NTO. Valberedningen har redan påbörjat processen och det är fritt fram för medlemmarna att nominera lämpliga personer.

Monika Holmberg, vice förbundsordförande i IOGT-NTO, har suttit i förbundsstyrelsen i fyra år.

– Det har varit väldigt givande och spännande att få påverka hela organisationen på ett mer strategiskt plan, säger hon.

Hon uppmanar alla som är intresserade att flagga för sitt intresse.

– Det är väldigt givande att vara omkring människor med så mycket driv och kunskaper. Jag tycker definitivt att jag har varit med och påverkat, men det är inte alltid det märks direkt, utan vissa saker tar några år innan resultatet syns, säger hon.

”Det är väldigt givande att vara omkring människor med så mycket driv och kunskaper.”

Monika Holmberg

Under perioder kan det gå åt ganska mycket tid till uppdraget, säger hon. Men hon tycker inte att någon ska låta sig avskräckas av det.

– De är inte så att ju högre upp i organisationen desto större insats, utan det är görbart för en folkrörelsemänniska. Och det blir ju också vad man gör det till.

Själv blev Monika Holmberg tillfrågad på kongressen 2019, en dryg halvtimme innan nomineringsstoppet.

– Jag är en sådan som tackar ja till spännande utmaningar. Att få vara med och forma en organisation som man brinner för och påverka vilken riktning den tar tackar jag inte nej till.

”Det handlar om att kunna se samband och tänka hur organisationen behöver ordnas för att kunna utvecklas och växa.”

Tobias Tengström

Tobias Tengström, valberedningen, betonar att förbundsstyrelsen jobbar på strategisk nivå.

– Det handlar inte om att praktiskt genomföra projekt, utan att på ett mer övergripande plan kunna se samband och tänka hur organisationen behöver ordnas för att kunna utvecklas och växa.

Alla medlemmar inom IOGT-NTO, och både föreningar och distrikt har rätt att nominera.

– Vi uppmanar föreningar och distrikt att ta upp frågan om att föreslå och nominera personer till förbundsstyrelsen på ett möte. Tänk bara på att den som nomineras måste vara tillfrågad innan man skickar in förslaget. 

Det går även utmärkt att nominera sig själv.

– Absolut, det går bra att föreslå sig själv.

Mer från Accent