UNF

Värvning och drogpolitik i fokus för UNF:s nya ordförandepar

Jane Segerblom och Filip Nyman från Jönköpings län är Ungdomens nykterhetsförbunds nya ordförandepar. Tillsammans vill de få UNF att växa – men hjärtefrågorna skiljer sig åt.

Ett par månader har gått sedan de valdes av kongressen i Örnsköldsvik i juni. Både Filip Nyman och Jane Segerblom säger att ingen av dem hade en tanke på ordförandeskap, eller att ens sitta med i förbundsstyrelsen, när de först blev aktiva i organisationen för flera år sedan.

– Det är något som har vuxit fram i och med att jag har blivit mer engagerad i organisationen. Och när jag satt i olika distriktsstyrelser och föreningsstyrelser i UNF började jag fundera på, och se saker, jag ville förändra, säger Jane Segerblom.

De berättar att de hade smitt en plan för hur ett dubbelt ordförandeskap skulle kunna se ut redan innan de anlände till kongressen.

– Vi känner varandra sedan tidigare, så hur vi skulle fördela arbetet kom naturligt. Eftersom vi båda är från Jönköping så har vi suttit i samma distriktsstyrelse, bland annat 2013, och vi har stött på varandra i olika sammanhang, som i planeringsgrupper, säger Jane Segerblom.

Planen är att Filip Nyman ska sköta det externa, kontakt med media, samarbetspartners och vara en slags politisk talesperson. Jane Segerblom sköter det interna arbetet, exempelvis kontakt mellan styrelse och distrikt.

– Det var det mest naturliga, eftersom Filip är den som är heltidsarvoderad har han kanske mer tid att besöka årsmöten  och så vidare. Jag är mer peppad på kontakt med distriktsstyrelser för jag har tidigare bland annat varit delaktig i en slags faddergrupp där man ”faddrar” och stöttar distrikt, säger hon.

Än så länge har de inte stött på något ämne där de tycker helt olika, men de säger skämtsamt att ”det kanske kan dyka upp under arbetets gång”. Däremot har de olika hjärtefrågor de vill fokusera på under mandatperioden.

– För mig handlar det just om den organisatoriska delen och att bygga upp och stärka distrikten, bland annat genom bildning. Att UNF ska växa och ha närvaro i vartenda distrikt, samt att distrikten hjälps åt mer – att distriktsgrannar samarbetar, säger Jane Segerblom.

Det nya ordförandeparet har också fått en del mål medskickade från kongressen – som att UNF ska ha 8 000 medlemmar, en siffra som låg på drygt 5 000 medlemmar förra året.  För båda är värvningen och att UNF ska få fler medlemmar de kommande åren centralt.

– Det vore skitcoolt om vi nådde 8 000 – eller ännu fler, säger Filip Nyman, och tillägger:

– För mig är även det drogpolitiska arbetet viktigt. Där jag vill driva på, eftersom att det finns en destruktiv utveckling rörande droger både i Sverige och världen.

Han önskar att UNF får större närvaro i narkotikadebatten, och tar ett bredare grepp, som att exempelvis koppla ämnet till den pågående diskussionen om gängkriminalitet.

– Vi borde dessutom arrangera fler egna debatter och faktiskt besöka de organisationer som vill legalisera droger – så att vi kan föra ett samtal och landa i något konstruktivt, istället för att stå och skrika på varandra, säger han.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer