Lokalpolitik

Så samverkar IOGT-NTO Mitt med kommunerna

IOGT-NTO:s region Mitt har fått igång dialoger om samverkan med en rad kommuner i regionen. "De flesta ser värdet av civilsamhället och det vi har att erbjuda".

När Folknykterhetens vecka närmade sig stod det klart att den inte skulle kunna genomföras som vanligt, med massor aktiviteter runt om i regionen. Istället mejlade IOGT-NTO Mitt till kommunerna i distriktet och bad om ett digitalt möte för att diskutera samverkan.

– Vi har tänkt att det både handlar om att bilda opinion och att öka kunskapen, hos såväl politiker som allmänhet. Opinionsbildningen får vi stå för själva, men för att sprida kunskap behöver vi hjälp av kommunen, säger Olle Häggström, ordförande i region Mitt.

Något som fått IOGT-NTO Mitt att reagera är att alkohol inte alls förekommit i den aktuella debatten, vare sig det handlat om pandemin eller våld.

– Alla verkar vara rädda för att ta upp alkoholens roll i sammanhanget. Det vill vi ändra på genom att öka kunskapen, säger han.

Det första mötet genomfördes i måndags med Sollefteå kommun. Ytterligare fyra är inbokade, och därutöver har tre kommuner hört av sig och sagt att de är intresserade. Vad IOGT-NTO ska prata med varje kommun om varierar.

I inbjudan fanns en rad ämnen uppräknade som IOGT-NTO vill ta upp, men också en öppning för att tala om annat. Förutom pandemin och våld finns narkotikadebatten, barn i missbruksmiljö, kampanjen Sober October och IOGT-NTO-rörelsens situation i kommunen, på listan.

I mötet med Sollefteå lyfte vi en stor lokal vi har i Ramsele. Den var på väg att säljas tidigare, men har räddats kvar, och det är kommunen väldigt glad för. Med Härjedalens kommun kommer vi att ta upp ett embryo vi har till kamratstöd. Vi diskuterar olika former av samarbete och har erbjudit föreläsningar med IOGT-NTO:s politiska sekreterare Per Leimar, eller Peter Moilanen, som chef för Narkotikapolitiskt center. Och så tipsar vi om Junis verksamhet för barn som lever med föräldrar som dricker för mycket.

Redan i inbjudningsmejlet fanns också en länk till IOGT-NTO:s webbinarium om forskarrapporten om Alkohol och corona.  

Tycker du att det här är något för andra distrikt att ta efter?

– Ja, definitivt. Det kan ju vara svårt om man inte har några upparbetade kontakter, som vi har, men någonstans måste man börja. Vi gjorde också så att vi valde vem som skickade mejlet beroende på mottagaren. Kommer det ett mejl från någon man vet vem det är så läses det på ett annat sätt.

Han tycker att deras inbjudan blivit väl mottagen.

– De flesta ser värdet av civilsamhället och det vi har att erbjuda.

Mer från Accent