Årets Våra gårdar-lokal

Nu sjuder huset av liv igen

För 14 år sedan var ordenshuset i Skutskär i så dåligt skick att det var näst intill fallfärdigt. Nu sjuder det av aktivitet och har utsetts till Årets Våra gårdar-lokal.

Eldsjälen Gun Johansson har förvandlat IOGT-NTO:s hus i Skutskär till en plats som sjuder av aktivitet. Hon bläddrar i kalendern och räknar dagarna som de inte haft några aktiviteter i lokalerna under de senaste fem veckorna. Hon hittar totalt tre helt tomma dagar.

– Det är jättekul! Vi är ett helt gäng här som hjälps åt, och hoppas på att hålla huset levande i många år framåt, säger hon.

Och allt slit har lönat sig. Nu har IOGT-NTO-föreningen 412 Skutskär hus utsetts till Årets Våra gårdar-lokal 2019. Bakom utnämningen står Våra gårdar, riksföreningen för nykterhetsrörelsens allmänna samlingslokaler.

”IOGT-NTO-föreningen 412 Skutskär är med sitt ordenshus i Skutskär ett mycket bra exempel på hur våra föreningsdrivna samlingslokaler kan utgöra grunden för en trygg och uppskattad mötesplats i lokalsamhället.”, skriver Våra gårdar på sin hemsida.

Men en sådan utmärkelse var avlägsen innan Gun Johansson kom in i bilden. Hon berättar att aktiviteterna 2005 bestod av bangolf inomhus och några personer som limmade böcker.

En person som visste att Gun Johansson tidigare hade varit ordförande för Folkets hus i Skutskär och var duktig på att söka pengar, tog kontakt med henne i förhoppningen att få fart på föreningen och huset.

– Jag kom och tittade, utan att i förväg veta i vilket bedrövligt skick huset var. De hade inte ens fungerande värmepanna, så jag sa att ”vi kan ju inte byta kläder på ett hus som inte har fungerande värme”.

I efterhand fick hon reda på att det fanns tankar på att riva huset. Gun Johansson, som inte ens var medlem i IOGT-NTO tidigare hade inte tänkt bli så involverad som hon blev, men plötsligt blev dåvarande kassör i föreningen sjuk och dog hastigt. Så Gun Johansson kavlade upp ärmarna, och förvandlade huset inifrån och ut.

– Vi har bytt ut all VVS, bytt all el, målat om allt, byggt ramp och handikappstoalett, lagt om golv, bytt fönster, bytt tak och isolerat, säger hon.

Men hur har ni haft råd med allt?

– Jag bara söker, söker och söker, både från Boverket och bygdemedel – allt jag kan komma på! Vi har också lånat pengar från förbundet, säger Gun Johansson.

I föreningen gjorde de tidigt klart att om man satt i styrelsen, skulle man också vara aktiv i verksamheten. Två föreningar har de slagit sig samman med genom åren; IOGT-NTO Trogen och IOGT-NTO Stridsbaneret.

De har inte några traditionella IOGT-NTO-möten i lokalen, men däremot alla möjliga sorters aktiviteter nästan varje dag för både små och äldre; från Junis- och UNF-verksamhet, disco, teater och filmvisningar – till rullstolspromenader, bingo och musikunderhållning.

Allra stoltast är Gun Johansson över projektet ”Dans utan krav” som lånar lokalerna på måndagar och onsdagar, och som håller i dans för ungdomar med psykisk ohälsa.

– Det är ett hus som lever, mycket tack vare oss pensionärer som inte har något jobb. De som har jobb har inte tillräckligt med tid – för börjar det en aktivitet klockan 17 hinner de inte från jobbet, och vid 19-tiden är det kanske dags att lägga sina ungar. Föreningslivet klarar sig inte utan pensionärerna.

– Samtidigt har vi många unga som är engagerade också, som Ida Kejerhag som tar hand om Junis och UNF (Ungdomens nykterhetsförbund) hos oss, så vi har en framtid också, säger Gun Johansson.

Mer från Accent