Samer Alazawie och Sedat Arif på nattvandring i Rosengård. Foto: Mikael Holgersson.

Nattens väktare i Rosengård

När oroligheter bröt ut i Malmö i somras var natt­­vandrarna från IOGT-NTO Regnbåge på plats för att skapa lugn. Accent följde med dem ut en vanlig fredagskväll.

Ord som klaner och gäng­skjutningar har virvlat runt i media under det senaste året. I centrum av virvel­vinden står bostadsområden som Rosengård i Malmö, där vanliga människor lever vanliga liv.

– Visste du att bostadspriserna i Rosengård är lika höga som inne i stan? Men medierna kommer bara hit när området brinner, för att sälja lösnummer, säger Samer Alazawie, verksamhetsutvecklare på IOGT-NTO Syd.

Han har en blå reflexväst på sig och med orden ”Nykterhet, solidaritet, demokrati” på ryggen. Det är fredagskväll och IOGT-NTO-föreningen Regnbåge är som vanligt ute på nattvandring kring Rosengårds centrum. Med sig har de medlemmar från Somaliska freds- och skiljedomsföreningen och Grupp 194, en palestinsk föräldraorganisation. Tillsammans har de drivit initiativet Trygg Malmö sedan 2016.

”Medierna kommer bara hit när området brinner, för att sälja lösnummer.”

Samer Alazawie

Nattvandringarna tog fart efter att 16-åriga Ahmed Obaid sköts till döds vid en busshållplats i Rosengårds centrum. Målsättningen har varit att nattvandra varje fredagskväll sedan dess. Oftast är de runt 15 personer som tar på sig västarna och går ut. 

Rahma Ali var med och startade nattvandringarna 2017. Foto: Mikael Holgersson

Rahma Ali har varit med från starten. Hon är ordförande och en av de grundande medlemmarna av IOGT-NTO Regnbåge, som funnits sedan 2009.

– Jag ville hjälpa ungdomar att hitta till en drogfri och trygg miljö. Jag har sett alldeles för mycket av hur barn i vårt samhälle inte får den hjälp de behöver, säger hon.

Från ett fönster till sporthallen spiller ljuset från en gympasal ut på torget. Vid sidan av nattvandringen anordnar Trygg Malmö även nattfotboll varje lördagskväll klockan 19–22.

Rahma Ali upplever att otryggheten i Rosengård idag är större än för tio år sedan. Men det märks inte nödvändigtvis inom föreningen eller på nattvandringarna.

– Det är mer det man hör på nyheterna och från andra föräldrar i området,
säger hon.

Det överensstämmer även med Brottsförebyggande rådets, BRÅ, senaste siffror. Allt fler upplever otrygghet och en rädsla för brott, trots att antalet anmälda brott inte ökar.

Nattvandringarna i Rosengård går nästan alltid väldigt lugnt till.

– Vi känner varandra här, så när vi kommer ut på gatan blir det ofta lugnt. Träffar vi ett gäng ungdomar så är det inte ovanligt att någon av oss är släkt med dem. Nattvandringarna kan snarare handla om att vi rapporterar in trasiga lampor än att vi stoppar bråk, säger Rahma Ali. 

I slutet av sommaren hamnade Rosengård återigen i rampljuset. Oroligheter blossade upp efter att den danska högerextremisten Rasmus Paludan ansökt om tillstånd att bränna Koranen utanför moskén i Rosengård. Ansökan avslogs, och representanter för Paludans
parti Stram kurs ägnade sig i stället åt att sparka runt en koran på Stortorget i Malmö. När bilder från manifestationen började spridas på internet uppstod oroligheter i Rosengård. Men av dem som greps under tumultet var de flesta tillresta, bara ett fåtal bodde själva i området. 

– Efter oroligheterna samlades hundratals människor här på torget. Dagarna efter gjorde vi extra nattvandringar och det var uppåt 300 stycken som deltog, berättar Jan-Olov Jönsson.

”Genom att visa oss ute kan vi lösa situationen innan något uppstått.”

Jan-Olov Jönsson

Det är en lugn fredagskväll denna kväll i oktober. Klockan är bara sju på kvällen, gatorna och gårdarna i Rosengård har redan blivit mörka och folktomma. Men Jan-Olov Jönsson, som bor i området och varit en regelbunden nattvandrare under de senaste åren tycker inte att de är ute för tidigt.

– Det gäller att vara på plats innan det hettar till. Man kan märka av att det är något på gång om ungdomar börjar samlas och då är det oftast tidigare på kvällen. Genom att visa oss ute kan vi lösa situationen innan något uppstått, säger han.

Före nattvandringen fyller Jan-Olov Jönsson och de andra vandrarna på med energi i form av falafel och hummus. Foto: Mikael Holgersson

Med på vandringen finns också Sedat Arif (S), ordförande för arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö. Han har bott i Rosengård i 30 år och tycker att det är extra bra att initiativet till nattvandringarna kommer ifrån de som bor i området.

– Mer poliser kan inte vara den enda lösningen för Rosengård, vi behöver
samverkan mellan olika krafter i samhället. Nattvandringarna handlar om att skapa förtroende mellan människor och arbeta förebyggande, annars hamnar vi i ett väktarsamhälle. 

– Man kan inte bemöta eld med bensin, man måste bemöta eld med vatten, säger Samer Alazawie. 

– Träffar vi ett gäng ungdomar så är det inte ovanligt att någon av oss är släkt med dem, säger Rahma Ali. Foto:Mikael Holgersson

Mer från Accent