Utmärkelse

Matilda är ett sticknings-ess som stickar för framtiden

Miljonlotteriet har korat Sveriges största sticknings-ess. Vinnaren Matilda Bergström har använt sig av stickandet som ett sätt opinionsbilda.

För att uppmärksamma sitt 60-årsjubileum har IOGT-NTO-rörelsens lotteri Miljonlotteriet lanserat utmärkelsen Sveriges största entusiaster. Under året kommer man kora landets mest engagerade inom ämnena katten, motor, stickning och hundar.

De två första vinnarna, i kategorinerna katt och motor har redan röstats fram och nu har även en stickningsentusiast korats som landets främsta – det blev Matilda Bergström, aktiv i klimatgruppen Rebellmammorna.

– Det känns såklart jätteroligt! Och vinsten delar jag med så många andra som är med och tar initiativ när det kommer till både stickning och klimatet. För mig är detta en vinst för alla som bryr sig om jorden, säger Matilda Bergström i ett pressmeddelande.

Rebellmammorna är en del av organisationen Extinction Rebellion som uppmärksammar klimatfrågor bland annat med hjälp av stickning. Tidigare i år uppmärksammades deras 4,2 kilometer långa stickade halsduk som bar genom centrala Stockholm på Overshoot Day, den dag då vi förbrukar den mängd förnyelsebara resurser som beräknas vara hållbart på sikt.

– Att sticka är extra kul när det finns ett större syfte bakom. Oavsett om det är en fin tröja till barnbarnet eller för en större sak som det arbete vi driver för att lyfta klimatet, säger Matilda Bergström.

Mer från Accent