Kultur

Konst åt alla ger själen näring

Nu är Våra gårdars årliga konstutställning på turné – delvis digitalt. En 50-årig tradition för att sprida konst av lokala konstnärer.

Sedan 1970talet har Våra gårdar fått statliga bidrag för att köpa in konst till samlingslokaler. Detta med syfte att sprida konst i hela landet och stötta lokala konstnärer. 

En del i det uppdraget är en årlig turné med inköpta verk, som vanligtvis äger rum i tre olika regioner under våren. Utställningen brukar pågå under en veckas tid på varje ort, ofta med kringarrangemang såsom föreläsningar. 

grund av pandemin har i år samtliga utställningar förlagts till hösten, den första ägde rum i Hörsta, Örebro län. 

– Vi bjöd in 21 yrkesverksamma konstnärer. Det brukar vara stor uppmärksamhet kring utställningen och media gör besök. Det sätter även fokus på lokalen, vilket kan bidra med nya besökare, säger Anton Hjärtmyr, konst- och kulturkonsulent vid Våra Gårdar. 

Anette Larsson, ordförande Hörsta Blåbandsförening, och Anton Hjärtmyr. Foto: Per-Olof Svensson

Valet av konstnärer sker ofta i samarbete med konstkonsulter som har bättre inblick i regionens konstliv. Omkring 20 konstnärer brukar bjudas in, och får delta med max tre verk, som inte får vara äldre än tre år.

– Vi har inget tema, utan det är fritt fram vad de väljer att visa. Det är ofta måleri och skulptur, men vi ser gärna annat också, som video, fotografi och så vidare, säger Anton Hjärtmyr.  

Nästa utställning var tänkt att ske i Halland, den genomfördes digitalt.

– Det blev digital vernissage och bildspel via zoom med oss arrangörer, konstnärer, och invigning med landshövdning. Ett nytt sätt men det fungerade, säger Anton Hjärtmyr.

Om ett par veckor är det dags för Gävleborg, troligtvis digitalt även där.

Anton Hjärtmyr säger att oavsett så kommer inköpen från de lokala konstnärerna att göras som vanligt. 

– Vi vill ändå se till att köpa in och stötta konst.  

Mer från Accent