IOGT-NTO-rörelsen

IOGT-NTO-medlemmen Anna Frej ska styra Vännäs

I mars tillträder IOGT-NTO-medlemmen Anna Frej som första kvinna posten som kommunstyrelsens ordförande i Vännäs. Hon vill se till att det finns bra barn- och ungdomsverksamhet i alkoholfria lokaler.

– Det känns spännande och var oväntat. Jag var tvungen att tacka ja till erbjudandet, det är otroligt hedrande, säger hon.

Anna Frejs intresse för politik och för nykterhetsrörelsen har länge gått hand i hand, och hon blev tidigt medlem i Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU. I samma veva, redan som 13-åring, värvades hon till Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, i Örnsköldsvik.

Ett litet beslut som fick stora konsekvenser.

– Det kom att definiera resten av mitt liv. Den tiden, och förebilderna jag fick där, startade hela mitt samhällsintresse. Jag har rörelsen att tacka för allt som hänt mig, säger Anna Frej, idag 46 år.

UNF-föreningen var stor och levande på Sommarhemmet i Domsjö, berättar hon. Där fanns många bra vuxna, otaliga mentorer som gav henne utrymme att växa. Med åren ökade Anna Frejs alkoholpolitiska intresse, hon satt i UNF:s förbundsstyrelse under senare delen av 1990-talet och var ledamot i förbundsstyrelsen för Våra gårdar 2012–2016.

Engagemanget i Socialdemokraterna hade däremot vilopuls, hon beskriver sig som ”en vanlig medlem som inte gjorde många knop”. Men när hon flyttade till Vännäs för fyra år sedan tilltog även de lokalpolitiska arbetet.

När hon plötsligt fick frågan om att bli kommunstyrelseordförande i slutet av förra året, ringde hon socialdemokratiska förebilder inom IOGT-NTO-rörelsen för att rådfråga dem. Detta eftersom hon trots allt inte hade så stor politisk erfarenhet.

– Jag frågade vad de tyckte, och då fick jag ett fantastiskt stöd, säger Anna Frej.

Hela spektrat av politiska frågor tycker hon är intressant; från vård och omsorg till bygg och fastigheter. Dessutom hoppas hon att det kommer märkas att en IOGT-NTO-medlem nu styr i Vännäs.

– På grund av min bakgrund har jag naturligtvis ett djupt intresse för att det finns bra barn- och ungdomsverksamhet med alkoholfria lokaler. Det kommer jag aldrig att glömma bort.

Hon drar paralleller till en annan inlandskommun i Västerbotten, 20 mil västerut, som också har det tufft med ökad utflyttning, och därmed en utmaning med att bibehålla olika typer av social service.

– I Vilhelmina har de haft vissa problem, bland annat med flera uppmärksammade drogöverdoser. Det måste vi ta på allvar även i Vännäs och arbeta aktivt med. Det är ett långsiktigt arbete där man inte bara kan knäppa med fingrarna, utan man måste starta med aktiviteter för unga tidigt, säger hon.

Nu kommer hon sätta sig in ännu mer i vilka verksamheter som finns i Vännäs; fritidsgårdar, scoutverksamhet, idrottsklubbar, för att se om det finns ett större behov.

– Jag ser fram emot att ta reda på vad som utövas, och även hur de arbetar med alkohol- och drogfrågan, säger hon.

I nuläget är hon jurist och chef på Skatteverket, och där har hon tidigare arbetat med ärenden inom grov ekonomisk brottslighet. Även den erfarenheten tror hon att hon kan få användning för i sitt nya politiska uppdrag.

– Jag är van vid att arbeta med ordning och reda och att behandla alla rättvist. Alla ska få exakt samma behandling – det sitter i ryggraden. Dessutom tänker jag alltid ” vad kan det finnas för problem som pågår här?” säger hon.

Så med 19 års erfarenhet på myndigheten har det blivit svårt att ta av sig de där granskande glasögonen – även i vardagen.

– Vi kunde ibland skämta om att när vi kollegor köpte pizza tänker vi till och med: ”hmm, får vi verkligen något riktigt kvitto här nu?” Man har alltid kvar utredarögat.

Mer från Accent