Almedalsdrinken 2020

Inställd politikervecka stoppar inte Almedalsdrinken

Coronapandemin har satt stopp för politikerveckan på Gotland. Men IOGT-NTO-rörelsens Almedalsdrink låter sig inte stoppas.

Politikerveckan på Gotland är inställd på grund av pandemin. Men Almedalsdrinken är på plats på ön som varje år sedan 2012. Den säljs på Systembolaget på Gotland, och går också att beställa för hemleverans i andra delar av landet från Ungdomens nykterhetsförbund, UNF.

– Vi förstod att Almedalsveckan skulle bli inställd, men höll på att utveckla drinken långt innan dess. Så det handlade om att antingen fortsätta, eller att förlora pengar som vi redan investerat och inte ha någonting, säger Filip Nyman, ordförande i UNF.

Almedalsdrinken lanserades 2012, och har varje år fått en ny smak. I år är det grape, lime och mynta som samsas i glaset. För tre år sedan började drinken buteljeras, och i sommar kommer den för första gången också att finnas på Systembolaget på Gotland.

– Det känns extra roligt, vi hoppas verkligen att folk köper den. Även om Almedalsveckan är inställd har meningen med drinken alltid varit att ifrågasätta alkoholnormen och att det ska finnas nyktra alternativ. Målgruppen är de som vanligen kanske dricker rosé eller cider på mingel, säger Filip Nyman.

UNF är igång med att ta upp intresseanmälningar från de som vill ha Almedalsdrinken levererad i sommar. Filip Nyman säger att han personligen kommer att köra runt och dela ut flaskor.

– Målet är att åka ut till så många som möjligt, det blir nog främst i södra och mellersta Sverige, för vi kan inte åka så långt. Det blir också ett kul sätt att träffa medlemmar igen! Vi vill ju att alla ska få en smak av Almedalen i sommar.

Och för den som inte får tag i drinken på ovanstående vägar går det utmärkt att blanda sin egen.

Mer från Accent