– Vi har ju väntat på det här i ett och ett halvt år, säger Malin Westergren, verksamhetsutvecklare på IOGT-NTO Väst, som bemannar värvardisken på Mjörns ångbåtsförenings varv.
Varvet ligger där Säveån möter sjön Mjörn i Alingsås. Men så värst många nyrekryteringar blir det inte idag. De flesta som dykt upp är medlemmar sedan tidigare, som längtat efter att få träffas efter många månader av pandemi. Och de har kommit från hela distrikt Väst. Malin Westergren känner igen medlemmar från Mellerud, Skövde och Kungälv.
På papperet arrangeras helgens träff av tre föreningar gemensamt; Westgöten, Alströmer och Folkets väl. Men de två senare är i princip insomnade och de flesta som planerat heldagen nere vid vattnet är medlemmar i Westgöten. Lars-Ove Källström är en av arrangörerna.
– Jag var nöjd när vi hade femtio anmälningar, så att det till slut blev nästan 150 är verkligen jättekul, säger han.
Huvudattraktionen under dagen är ångbåtsturer på Mjörn med den gamla ångbåten S/S Herbert, som avgår varje timme. Parallellt med det går även kortare turer på Säveån med ångslupen David.
I den varma augustisolen ger ångbåtsturen en möjlighet till svalka. Det vackra vädret var ingen självklarhet. När arrangörerna besökte ångbåtsvarvet i förra veckan av en översvämmad gräsmatta, och det var nära att arrangemanget ställdes in.
Bland varvets bodar bjuds deltagarna på en uppsjö av aktiviteter; tipspromenad, lotter, korvgrillning och café för att nämna några. Alva Strandberg och hennes make Östen Strandberg sköter lotteriförsäljningen och rättar svar från tipspromenaden.
– Än så länge har ingen haft alla rätt, säger Östen.
Paret träffades på kongressen i Göteborg 1959. Östen hade kommit ner från Luleå i en lånad skolbuss som fick punktering minst fem gånger under resan. Idag är de aktiva i föreningen 2618 Unga viljor, som äger en liten röd stuga som balanserar på en klippa precis ovanför E20 mellan Nääs och Floda.
– Det har inte varit mycket aktivitet där på ett tag, men nu i höst ska vi börja ses varje torsdag. Vi börjar nu på torsdag, säger Alva Strandberg.
Besökarna bjuds även på musik av spelmanslaget Kafferast som spelar folkmusik med nyckelharpa och fiol.
På plats finns IOGT-NTO:s nyvalda förbundsordförande Lucas Nilsson för att hålla ett kort tal. Han är glad över att medlemmarna åter kan träffas, men säger också att vi nu befinner oss i en viktig period i kampen mot alkoholnormen:
– Akoholindustrin kommer att kämpa som djur för bilden att gemenskap även innebär alkohol. Men hur mycket pengar de än har så kan de aldrig köpa ett folkligt engagemang. Varje person kan vara en murbräcka mot alkoholnormen.
– Världen förändrar vi gemensamt.
Detta är andra gången Lucas Nilsson står inför IOGT-NTO:s medlemmar som deras nya förbundsordförande. Han tycker sig inte ha landat i sin nya roll ännu.
– Det är ju stort och jag tänker att jag aldrig riktigt kommer landa i det. Det kommer alltid kännas lite overkligt, som att man lever i någon form av dröm eller overklighet. Men jag har fått mycket fin respons från folk i rörelsen så det känns ändå tryggt att agera i den rollen., säger han till Accent efteråt.
Frida Ström från Olofstorp har varit medlem ett tag, men är på sitt första IOGT-NTO-arrangemang. Hon har lyssnat på spelmanslaget och äldsta barnet har gått tipspromenaden. Nu väntar hon på sin tur att åka ångbåt.
– Vi behövde komma ut ur huset medan det renoveras och det är ju extra tacksamt när det är en barnvänlig aktivitet.
Lyssna på en längre intervju med Lucas Nilsson i nästa avsnitt av Accentpodden.