IOGT-NTO-rörelsen

”Han var folkrörelse-människan personifierad”

Förre kulturministern och IOGT-NTO:aren Bengt Göransson har avlidit. ”Alla älskade honom", säger Kjell-Ove Oscarsson, IOGT-NTO.

I går meddelade Bengt Göranssons fru på Facebook att hennes make stilla somnat in efter en längre tids sjukdom. Bengt Göransson var en engagerad person och uppskattad i alla politiska läger. Förutom i Socialdemokraterna var han bland annat engagerad i ABF, IOGT-NTO och Folkets hus-rörelsen.

– Han var folkrörelsemänniskan personifierad. Alla älskade honom. Han var en mycket uppskattad föreläsare i alla kretsar, säger Kjell-Ove Oscarsson, tidigare vice ordförande i IOGT-NTO.

I början av 1980-talet gick en grupp IOGT-NTO:are och uppvaktade Bengt Göransson för att få honom att tacka ja till att bli ordförande i IOGT-NTO.

– Han hade fått frågan av valberedningen men tackat nej. Vi träffade honom i Kulturhuset, där riksdagen då höll till, för att försöka övertala honom – utan resultat. Inte långt senare blev han kulturminister, så vi misstänkte att han kanske redan då siktade på en sådan post.

Under många år var Bengt Göransson sekreterare i IOGT-NTO Älvsjö.

– Jag minns att han skrev protokollen direkt under mötena. 

Kjell-Ove Oscarsson berättar att Bengt Göransson också var med och startade den ideella organisationen Alkoholpolitiskt forum.

– Svante Nycander, som då var chefredaktör och ledarskribent på Dagens nyheter var initiativtagare, men med sig hade han Bengt Göransson och Gabriel Romanus.

Bengt Göransson föddes 1932 och var statsråd mellan 1982 och 1991, kulturminister 1982–1989 och utbildningsminister 1989–1991. Han var riksdagsledamot mellan 1985 och 1991.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer