Pumpen

Föreningarna laddar för vinst – och umgänge

Den tredje torsdagen i november är det dags igen för frågetävlingen Pumpen. Accent har tagit pulsen på de tre senaste årens vinnare.

I frågetävlingen Pumpen är nästan allt tillåtet för att under en timme lista ut de rätta svaren på kluriga frågor. Lagen kommer i första hand från IOGT-NTO-rörelsens föreningar och kårer, men tävlingen är öppen för alla. Förra året var det den Stockholmsbaserade IOGT-NTO-föreningen 14 Juni som tog hem förstaplatsen, viket var något av en skräll eftersom det sedan 2016 enbart varit föreningarna Funbo Framtid och Trots Allt! som vunnit.

– Vi gör allt för att vinna även i år, säger Birgitta Olli ett par dagar innan startskottet går.

Föreningen har en medlem som tagit rollen som tävlingsorganisatör.

– Han går verkligen in för det här och pushar oss andra. Vi har till exempel sett till att ha gjort klart den praktiska uppgiften innan tävlingskvällen, säger Birgitta Olli.

Den praktiska uppgiften är en del av tävlingen som skickas ut en dryg vecka i förväg. I år är den kopplad till det 60-årsjubileum av Pumpen som äger rum 2025, och uppgiften går bland annat ut på att planera det perfekta firandet samt göra en jubileumslogga.

Även i Uppsala kluras det i förväg på den praktiska uppgiften. Föreningen Trots Allt!, en UNF- och IOGT-NTO-förening med inriktning mot studenter, vann Pumpen senast 2021, och blev slagna av 14 Juni med bara ett poäng år 2023.

– Vi peppar så många som möjligt att vara med i tävlingen. Vi ser även till att det finns bra förutsättningar. Det är viktigt med allt från bra struktur till att det finns tillräckligt med eluttag, säger Niklas Christerson.

Varför är just ni i Trots Allt! så bra på Pumpen?

– För att vi är många och har roligt! Dessutom är en hel del av deltagarna studenter som har olika specialområden och är duktiga på informationssökning.

I Gunsta utanför Uppsala finns en IOGT-NTO-förening som har vunnit tre år på raken, 2018-2020.

– Pumpen är en möjlighet att bjuda in andra än bara medlemmar till verksamheten, säger Johanna Wallin i Funbo Framtid. Vi vill även göra det möjligt att vara med i vårt lag digitalt, utan att behöva bo eller vara på plats här. Den öppenheten gör ju att vi får en bra bredd på kunskaper och erfarenheter in i tävlandet.

Även i 14 Juni satsar man på bredden, och det är flera släktingar och vänner till föreningens medlemmar som sluter upp år efter år när det är Pumpen-kväll.

– Målet är att alltid vara minst 20 personer så att var och en kan få en fråga att koncentrera sig på. Om man kan ha en spridning i åldrar är det bra, tipsar Birgitta Olli.

I år är 67 lag anmälda till Pumpen.

– Det är nästan på siffran samma som de senaste åren. Några lag som deltagit tidigare har fallit bort och några nya lag har tillkommit, berättar Rossar Svenneling Vestin, medlemsutvecklare på IOGT-NTO och en av dem som håller ihop tävlingen.

Just i år tycker han att det känns extra bra att så många lag deltar.

– Det känns som en framgång i dessa tider när extrakongresserna och -förbundsmötet tar mycket fokus från personer som engagerar sig i föreningar och kårer inom rörelsen, konstaterar Rossar Svenneling Vestin

Även om Pumpen är en tävling och det är uppenbart att det finns många medlemmar med så kallad vinnarskalle, så betonar alla att torsdagskvällen också handlar om att ha trevligt. Såväl 14 Juni som Trots Allt! och Funbo Framtid ser till att träffas i god tid innan tävlingstimmen drar igång.

– Vi träffas klockan 18 och äter middag tillsammans, berättar Birgitta Olli.

Laget i Funbo framtid träffas hemma familjen Wallin, som alla är medlemmar i IOGT-NTO-rörelsen. Även menyn för kvällen är traditionstyngd, förklarar Johanna Wallin.

–Vi gör Chicken Delhi med nygräddat naanbröd samt två olika kakor till efterrätt. Det har länge varit chokladtårta enligt Camilla Hamids recept. Att ha tid för att umgås tycker vi känns viktigt.

Birgitta Olli uppskattar den tradition som Pumpen innebär, och själva tävlingsupplägget.

– Det är så oförutsägbart när det gäller frågor. Det kan vara frågor om precis vad som helst. Det går inte att förbereda sig på själva frågorna – det är en del av charmen med Pumpen, tycker Birgitta Olli.

Hon har tidigare varit med och skrivit frågor till Pumpen. Den stora utmaningen är att hitta frågor som inte går att googla fram.

– Det är nästan omöjligt, säger Birgitta Olli.

Trots Allt! satsar på att skapa en bra inramning som är inkluderande även för nya deltagare.

– Tävlingstimmen kan bli ganska stressig så det är viktigt med bra introduktion före och trevligt häng efteråt, säger Niklas Christerson.

Han tycker att Pumpen skapar en kul samhörighet mellan föreningar, kårer och andra grupper inom rörelsen runt om i landet.

– Det är otroligt roligt att göra något så intensivt, konstaterar Johanna Wallin. Många saker kan vara långdragna och kräva stor arbetsinsats. Pumpen är ju en rusch. Ibland behöver vi det i livet.

Mer från Accent