UNF

Fixade fritidsgård i källaren

Med bidrag från Boverket har föreningsgården Globen i Hässleholm byggt om en trist källarlokal till fritidsgård med musikstudio.

Det var IOGT-NTO-föreningen som sökte pengar via Våra gårdar för att utveckla ungdomsverksamheten, säger Herman Strandh, projektledare.

Lokalen var tidigare en ganska sliten källarlokal med några soffor och bord. Men under det senaste året har lokalen rustats upp.

– Allt drog ut på tiden på grund av corona, säger Herman Strandh.

Nytt kök, vardagsrum, konferensrum, mysrum har ordnats och en studio är på gång, och en ramp har installerats. I juli öppnade de för unga mellan 13 och 25 år, fem kvällar i veckan.

”Studion är inte helt klar, men där är tanken att man ska kunna göra musik.”

Louice Petersson, UNF Hässleholm

– Studion är inte helt klar, men där är tanken att man ska kunna göra musik, säger Louice Petersson, ordförande i UNF Hässleholm, som nyligen blivit timanställd för att bemanna fritidsgården.

Hon har varit med i projektgruppen från start och har sett lokalen förändras under de senaste månaderna. Det är inga stora utrymmen och de har försökt planera ytan så effektivt som möjligt.

– Det ska vara enkelt att möblera om utifrån verksamhet, säger Herman Strandh.

Fritidsgården har öppet mellan klockan tre och nio varje vardagkväll och bemannas av fyra ungdomsledare och UNF-föreningens styrelse. En vanlig dag har de ett dussintal besökare. Från början var alla i åldersgruppen 13–25 välkomna, men nu har man beslutat att den som ska vara i lokalen också ska lösa medlemskap i UNF.

”Vi har pratat om samarbeten med andra fritidsgårdar eftersom vår lokal ligger mitt i stan.”

Herman Strandh

– Kommunen har varit väldigt imponerad och låtit oss använda deras nätverk och kanaler för att marknadsföra. Vi har också pratat om samarbeten med andra fritidsgårdar eftersom vår lokal ligger mitt i stan, säger Herman Strandh.

Nu ska lokalen fyllas med aktivitet. En plan är att arrangera tjejkvällar.

– Det är inte så mycket tjejer som kommer hit just nu och det vill vi ändra på, säger Louice Petersson.

Mer från Accent