Halloween

Familjeskräck på Kuggavik

På lördag är det spökvandring för allmänheten på IOGT-NTO:s anläggning Kuggavik – och samtidigt familjeläger.

I helgen kan du fira Halloween på Kuggaviksgården i Åsa, som ligger mellan Varberg och Göteborg. Det är tredje året i rad som IOGT-NTO:s vandrarhem och konferensanläggning arrangerar familjeläger, och i samband med det en spökvandring för allmänheten. 

– Temat för årets spökvandring är ”Barnens hämnd”. Kuggavik är en gammal barnkoloni och nu tänker vi oss att det är barnen som var här på somrarna förr som spökar för oss, säger Hanna Rönnmark, som är en av föreståndarna på Kuggavik.

Arbetet inför helgen är i slutfasen berättar hon.

– Vi håller på att bygga för fullt och har lånat en klättersele som vi ska ha för att kunna hänga folk utan att de dör.

Till spökvandringen behövs ingen föranmälan.

– Det är bara att dyka upp på lördag den 30 klockan 18. Vi har ingen aning om hur många som kommer, men det har varit otroligt uppskattat tidigare år. Förra året kom 173 personer och några gick rundan två gånger. 

Spökvandringen står deltagarna på familjelägret för, tillsammans med personalen på Kuggavik.

– Lägret börjar med Halloweenmiddag på fredag, och på lördag förbereder vi spökvandringen. Lägerdeltagarna klär ut sig och skrämmer besökarna. På söndag är det Harry Potter-tema, och den dagen avslutas med Harry Potter-middag.

Till lägret är 50 personer anmälda.

– Det är familjer i olika konstellationer och med olika bagage som kommer, kärnfamiljer, ensamstående, fosterfamiljer, och anhöriga som tar hand om barn vars föräldrar inte kan ta hand om dem. Fokus här är att göra kul saker tillsammans och skapa roliga, gemensamma minnen. 

Helgens aktiviteter är många och varierade.

– Det blir en blandning av lekar, tävlingar, hinderbanor och pyssel. Bland annat kommer vi att göra trollspön och dekorera halloween-muffins. 

Några av deltagarna har kunskaper som kommer till användning.

– En är jättebra på ansiktsmålning och en annan är fantastisk i köket. Det kommer vi att ha nytta av.

Kuggaviksården är både vandrarhem och kurs- och konferensanläggning.

– På sommaren är det privatpersoner som kommer hit och på vintern föreningar, grupper och retreats. Det är mycket fokus på må bra-kurser och konferenser. Miljön bidrar till det. Byggnaderna är gamla och k-märkta, och det är bara 150 meter till havet. Vi har egen strand och ett fint skogsområde alldeles intill. Det är en lugn och harmonisk miljö, säger Hanna Rönnmark. 

Kuggaviksgården drivs som ett socialt företag.

– Vi tar hand om de gamla byggnaderna, städar och lagar mat till dem som vill ha. Vi är grymma på specialkost.

Sammanlagt är de 15 anställda, med varierande arbetstid.

– Calle och jag jobbar heltid, medan den som jobbar minst arbetstränar två timmar i veckan. Sedan har vi allt däremellan.

Calle heter Carl Wennerstrand och är den andra föreståndaren för anläggningen.

– Både han och jag har varit medlemmar i IOGT-NTO-rörelsen länge. Jag tror man behöver den förankringen om man ska driva ett sådant här ställe, säger Hanna Rönnmark.

Pandemin har varit en tuff tid.

– I början av mars 2020 var vårens alla helger fullbokade. Så kom nedstängningen den 9 mars och allt avbokades. Vår räddning har varit somrarna. De har varit ungefär som vanligt. Vi är jättestolta över att vi lyckats hålla näsan över vattenytan.

Nu ser hon bara framåt.

– Vi ser supermycket fram emot helgen. Mina barn har tjatat sedan förra året. Även för personalen betyder det mycket att få göra något kul tillsammans. Det känns så otroligt skönt att få planera för något som äntligen blir av, att få göra grejer och träffa folk, säger Hanna Rönnmark.

Mer från Accent