Frankrike

Vinindustrin bakom fransk spermiedöd

Spermiekvaliteten hos franska män blir allt sämre. En ny studie visar att det kan vara vinproduktionen som är boven.

En studie från 2012 visade att antalet spermier hos fransmännen minskat med en tredjedel från 1989 till 2005. Nu börjar misstankarna falla på den franska vinindustrin.

I en ny studie på 26 600 män har man nämligen visat att försämringen inte är jämnt fördelad över landet. Störst har försämringen varit i tvåområden som båda är centrala för produktionen av de kända Bordeaux vinerna.

Forskarna misstänker att det kan vara bekämpningsmedel som orsakar störningarna i männens hormonproduktion.

– Vinodling är den produktion som använder mest bekämpningsmedel i förhållande till odlingsytan, säger Joëlle Le Moal, forskare på Institut de Veille Sanitaire, till den engelskspråkiga franska nyhetswebben The Local.

Studien visar att inte bara antalet spermier har minskat, i de hårdast drabbade regionerna är också en större andel av spermierna missbildade. Under samma period såg forskarna att spermiernas kvalitet ökade i andra delar av landet.

Några andra hälsoskillnader mellan män i olika delar av Frankrike kunde forskarna inte finna.  Männen i de hårdast drabbade områdena var varken fetare eller rökte och drack mer alkohol än andra fransmän.

Mer från Accent