bensodiazepindöd

USA: Allt fler dör av bensodiazepiner

I skuggan av opiatdöden har dödlighet av receptförskrivna sömn- och lugnande medel, så kallade bensodiazepiner, ökat lavinartat i USA. Även från Nordirland rapporteras en ökning.

Det framgår av en artikel i New England Journal of Medicine skriven av forskarna Anna Lembke, Jennifer Papac, och Keith Humphreys från Stanford University School of Medicine i Kalifornien.

Medan opiatdöden dragit till sig uppmärksamhet och åtgärder för att stoppa överförskrivning har vidtagits, så har ingenting gjorts för att hejda den ökade förskrivningen av bensodiazepiner. Tvärtom har livsmedels- och läkemedelsmyndigheten i USA godkänt läkemedlen för en rad kliniska indikationer, till exempel ångest, sömnlöshet, och alkoholabstinens. Dessutom skrivs de, vid sidan av indikationerna, ut mot ”restless-legs” och depression. Det har lett till en ökning av dödsfall kopplade till läkemedlet med 675 procent från 1999 till 2015.

Mellan åren 1996 och 2013 ökade förskrivningen med 67 procent i USA och mängden som skrevs ut tredubblades. Trots det verkar ökningen gå obemärkt förbi, enligt artikelförfattarna. Anledningen kan vara att tre fjärdedelar av de bensodiazepin-relaterade dödsfallen involverar även opioider, misstänker forskarna.

Trots en ökad risk för överdos bland patienter som kombinerar de båda preparaten har samtidig förskrivning i det närmaste dubblerats mellan 2001 och 2013.

Samtidigt har högpotenta varianter av bensodiazepiner dykt upp på den illegala marknaden. De går inte att skilja från de lagliga tabletterna, men är lika dödliga som fentanyl.

Även från Nordirland rapporteras en ökning av antalet dödsfall av bensodiazepiner. Där har 63 personer avlidit på grund av drogen under 2014 jämfört med 45 året före. Det rapporterar Belfast Live.

En varning har utfärdats om riskerna sedan Drug and Alcohol Monitoring and Information System visat att ett antal personer har blivit allvarligt sjuka efter att ha konsumerat bensodiazepiner som inte var förskrivna till dem.

– Bensodiazepiner är särskilt farliga i kombination med andra förskrivna eller illegal droger, och är ofta en orsak till dödliga överdoser, ensamma eller i kombination med andra droger, säger Joe Brogan, biträdande chef vid Health and Social Care Board.

Enligt de kaliforniska forskarna är bensodiazepiner användbara när de används högst en månad i taget. Längre tids användning minskar fördelarna och ökar riskerna med läkemedlet. Forskarna oroas över att många läkare inte verkar inse att preparaten är beroendeframkallande och kan förvärra patientens problem med ångest och sömnstörningar och till och med orsaka dödsfall.

De önskar utbildning av läkare och ett läkemedelsregister för att undvika att patienter hoppar mellan läkare. De vill också att krafttag tas emot olaglig drogförsäljning på internet samt att politiska åtgärder för att minska överförskrivning och missbruk tas mot bensodiazepiner parallellt med de satsningar som görs för att minska opioiddöden.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer