Forskning

Unga hjärnor sårbara för beroende

Skillnader i hjärnan kan avgöra om unga riskerar att utveckla ett missbruk, visar ny forskning.

De flesta människor fattar impulsiva beslut då och då. Men personer som har substans- och beteendemissbruk uppvisar ofta en mycket högre grad av impulsivitet. Nu visar en färsk studie att den impulsiviteten kan bero på avsaknaden av ett visst ämne i hjärnan.

Studien, ledd av ett internationellt team från University of Cambridge och Aarhus Universitet i Danmark, visade en stark koppling mellan ökad impulsivitet hos unga och förändringar i deras nervceller i skalhjärnan, den region i hjärnan som har mycket att göra med beroendeframkallande sjukdomar.

I studien utförde 99 unga vuxna mellan 16 och 26 år en datorbaserad mätning av deras impulsivitet. Forskarna skannade även volontärernas hjärnor vilket visade deras halt av myelin – det proteinrika skikt kring nervtrådarna som är avgörande för snabb nervledning i hjärnan.

Testerna pekade på att de som hade en högre grad av impulsivitet, hade lägre nivåer av myelin i skalhjärnan. Hjärnans myelin kan därmed styra ökad impulsivitet, och avgöra om du har anlag för psykiska problem.

– Som bland annat substans- och beteendemissbruk, ätstörningar och ADHD, säger Camilla Nord, som lett studien på Cambridge, i ett pressmeddelande.

Impulsivitet kan därmed vara en så kallad biomarkör, det vill säga: mätbara biologiska parametrar som indikerar att människor riskerar att utveckla vissa psykiatriska och neurologiska störningar.

I framtiden hoppas man att upptäckten kan underlätta att förutsäga om en person riskerar att utveckla ett missbruksproblem. Forskarna säger dock att det skulle kräva ytterligare tester.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer