Beroende

Tetris dämpar sug

Spela Tetris i tre minuter så minskar suget av godis, alkohol, tobak, eller kaffe.

Australiensiska forskare har funnit att Tetrisspel, efter så kort tid som tre minuter, dämpade suget efter droger med ungefär en femtedel och efter aktiviteter som sex, motion och datorspelande med 16 procent. Även suget efter mat minskade men i något mindre grad.

– Vi tror att resultatet beror på att suget delvis består av att människor gör sig en bild av att de tar den specifika drogen eller ägnar sig åt en speciell aktivitet, säger Jackie Andrade, professor vid School of Psychology och the Cognition Institute vid Plymouth University, i ett pressmeddelande.

Den bilden konkurreras ut av att man ägnar sig åt något som kräver full koncentration.

I studien mätte forskarna styrkan på suget hos försökspersonerna och lät dem också spela Tetris med oregelbundna intervaller under dagen.

Forskarna fann att spelandet påverkade suget efter mat, alkohol, tobak, kaffe och annat. Någon minskad effekt märktes inte under den vecka som försöket pågick. Försökspersonerna var inte beroende alkohol eller narkotika.

– Deltagarna spelade Tetris i genomsnitt 40 gånger under veckan. Spelandet hade samma effekt på suget hela veckan. Det gällde för alla slags sug, säger John May, även han professor vid Plymouth University.

Forskarna efterlyser fortsatt forskning på personer med beroende.

Fotnot: Tetris är ett spel som kan spelas på telefon eller dator. I spelet trillar symmetriska figurer ner ovanifrån och ska passas in i redan nedfallna figurer, som ett pussel. Hinner inte spelaren med så staplas figurerna snabbt ovanpå varandra och slår i taket. Då är spelet förlorat.

Mer från Accent