Forskning

Systembolaget satsar på forskning

Systembolaget satsar 15 miljoner under tre år på alkoholforskning. Det berättade VD:n Magdalena Gerger under Systembolagets forskardagar på Skarpö.

Systembolaget satsar varje år tre miljoner kronor på alkoholforskning. Nu har Systembolaget beslutat göra en extra satsning under tre år och har avsatt 15 miljoner för perioden.

– Forskning utgör själva grunden för kunskapsutvecklingen i samhället och vi vill bidra till den. Vi behöver mer kunskap om alkohol för att kunna göra medvetna val och här har Systembolaget, som en betydande forskningsfinansiär, en roll att spela säger Magdalena Gerger, Systembolagets VD.

Enligt Magdalena Gerger är det särskilt forskning om förebyggande arbete man vill satsa på.

Hon berättar också att Systembolaget i höst kommer att bjuda in till forskningsseminarier runt om i landet för att bidra till att föra ut resultaten av forskningen.

Anna Söderpalm-Gordh är ordförande i Svenska föreningen för alkohol- och drogforskning (SAD) och en av ledamöterna i Systembolagets Alkoholforsknings råd som delar ut pengarna.

– Vi är jätteglada för detta, både i Alkoholforskningsrådet och SAD, säger hon till Accent. Däremot har vi inte fått några indikationer på om Systembolaget vill att fler ska få pengar om de som får ska få mer. Personligen önskar jag att fler ska få mer. Jag tror på bredd i forskningen och gillar Systembolaget för att de ofta ger pengar även till små projekt. Trenden går annars mot ökad satsning på spetsforskning, där få stora projekt får stora anslag. Det brukar inte gynna kvinnliga forskare och jag inte är övertygad om det gynnar forskningen på sikt.

Björn Lundkvist, ansvarig alkoholforskning på Systembolaget, säger att det är upp till rådet att avgöra.

– Vi höjer gränsen. Hittills har ett forskningsprojekt kunnat få max 300 000 kronor. Nu höjer vi taket till 500 000, säger han till Accent. Men det är upp till rådet att bestämma om det ska bli mer pengar till dem som får eller om fler ska få.

Forskare kan söka anslag från Systembolagets Alkoholforskningsråd från 15 maj till 15 september.

Mer från Accent