Alkohol

Stordrickare kör sämre än de tror

Många som dricker mycket alkohol tror att de kan dricka utan att försämra sin koordination. En ny studie visar att de har fel.

Unga vuxna som dricker mycket tror ofta att deras koordination inte påverkas. Nu har forskare funnit att personer, som varit storkonsumenter under flera år, inte presterar bättre efter att ha druckit stora mängder alkohol, än personer som är ovana vid stora mängder alkohol. Åtminstone inte när det gäller komplexa uppgifter som att köra bil. Det skriver Live Science.

Vad gäller enklare uppgifter förefaller storkonsumenters hjärnor kompensera för en del av alkoholens påverkan. Storkonsumenter i 30-årsåldern presterar nämligen bättre när det gäller enklare uppgifter efter att ha druckit, jämfört med personer i 20-årsåldern. Då handlar det dock inte om avancerade uppgifter som kräver kommunikation mellan olika delar av hjärnan, som exempelvis bilkörning.

– Storkonsumenter tror ofta att de kan hantera alkohol bättre än andra eftersom de har större övning, och de tror att deras beteende påverkas mindre än det faktist gör. Den missuppfattningen riskerar att få dem att fatta dåliga beslut vilket kan medföra stora risker för skador och olyckor som kan drabba dem själva och andra, säger Ty Brumback, forskare vid VA San Diego Healthcare System.

I studien deltog 155 unga vuxna med en medelålder på 25 år. Omkring 80 av dem var storkonsumenter och hade druck mellan 10 och 40 drinkar per vecka under minst två års tid.

Studien är publicerad i tidskriften Psychopharmacology.

Mer från Accent