Alkohol

Stor genomgång av alkoholmätningar

De regelbundna mätningarna av hur mycket svenskarna dricker – och var alkoholen kommer från – har ifrågasatts både från alkoholindustrin och från politiskt håll. Nu har forskarna genomfört en stor översyn av metoden.

Förra året tog CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, över de så kallade Monitormätningarna. Syftet med mätningarna är att få koll på hur mycket svenskarna dricker – och var alkoholen kommer ifrån.

I samband med att forskarna på CAN tog över ville man också se över metoden – bland annat för att bortfallet i de månatliga telefonundersökningar som undersökningen bygger på blivit allt större sedan starten 2001.

– Vi ville få en smidigare intervjusituation och har därför gjort en hel del förändringar i frågeformuläret, vi har bland annat tagit bort en del frågor. På så sätt hoppas vi kunna minska bortfallet, säger Björn Trolldal, alkoholforskare på CAN.

När människor intervjuas om sina alkoholinköp visar det sig att de inte säger hela sanningen. Dessutom är det svårare att ens få tag de som dricker mest. Men det här kompenserar forskarna för på olika sätt.

Sedan några år finns frågor med om hur mycket människor köper på Systembolaget. Den siffran kan sedan jämföras med hur mycket Systembolaget verkligen säljer – och på så sätt får man fram mått på hur mycket svenskar tenderar att över- respektive underrapportera sina inköp av olika drycker.

Vin är det svenskarna är mest benägna om att berätta om – här fångas nästan 90 procent upp i undersökningen. När det gäller sprit är det värre, här fångar enkätundersökningen bara upp varannan flaska som faktiskt köpts på Systembolaget.

Med hjälp av de här nya uppräkningskvoterna hoppas man komma ännu lite närmare sanningen.

– Att vi har de här uppräkningssiffrorna är nytt och unikt med den här undersökningen, säger Björn Trolldal.

När det gäller de som dricker mest, CAN kallar dem för problemdrickare i studien, så vet man att de är svåra att få tag på samtidigt som de står för en stor del av den totala konsumtionen.

– Vi väger upp svaren från de som dricker mest i undersökningarna så att den här gruppen blir fullt representerad, säger Björn Trolldal. Det har gjorts tidigare också förstås, men vi har finjusterat metodiken och tar även med den bortfallsuträkning vi har via Systembolagssiffrorna här.

När alla uträkningar var klara visade det sig att slutresultatet är mycket likt det tidigare forskargrupper inom Monitormätningarna kommit fram till. Nu släpper man en rapport med de justerade siffrorna för 2001-2012.

De justeringar som har gjorts i siffrorna för 2012 är på marginalen. Den totala konsumtionen har skrivits ner från 9,2 till 9,1 liter. Siffrorna för resandeinförsel och smuggling är oförändrade (en minskning med 0,06 liter om man ska vara noggrann).

– Vissa mått har blivit något högre och andra något lägre. I grunden är det positivt att det inte är några större skillnader, det visar att man landade ganska rätt redan tidigare, säger Björn Trolldal.

Mätningarna av resandeinförsel och smuggling har länge kritiserats av bland andra Sveriges Bryggerier. De hänvisar till att de svenska bryggeriernas export till tyska gränshandelsbutiker har ökat de senaste åren medan Monitormätningarna visar en stadig nedgång av såväl resandeinförsel som smuggling.

– Bryggerierna antar att 99 procent av det de exporterar går tillbaka Sverige. Vi kan jämföra med de uppgifter vi har från mätningarna om hur mycket svensk öl som kommer tillbaka från Tyskland och där kommer inte vi upp i samma nivåer. Här finns ett antal möjliga felkällor som gör att kritiken haltar, säger Björn Trolldal.

I rapporten finns ett kapitel som särskilt behandlar exportsiffrorna. Där framgår att svenska bryggerier exporterade 166 miljoner liter svenskt starköl till tyska gränshandeln mellan mars 2009 och december 2012. Under samma period visar Monitormätningen att den totala införseln av svenskt öl var ungefär 147 miljoner liter.

Mellanskillnaden skulle bland annat kunna förklaras med att andra än svenskar köper svenskt öl i Tyskland.

Björn Trolldal är nöjd med det nya sättet att arbeta med Monitorundersökningen.

– Nu har vi en mer genomarbetat och kvalitetssäkrad metodik, det känns som en styrka. Vi har lagt ner ett väldigt arbete på det här sedan förra sommaren och är nöjda.

Mer från Accent