Forskning

Smaken av öl påverkar dopaminsystemet

Smaken av alkohol räcker för att frigöra dopamin i hjärnan. Det visar ny forskning från Indiana University School of Medicine.

Studien gjordes på 49 personer vars hjärnor magnetröntgades samtidigt som de först fick dricka en mycket liten mängd öl. Eperimentet gjordes sedan om med sportdryck.

Resultatet visar att försökspersonernas dopaminaktivitet var betydligt högre när de fick smaka öl än när de fick sportdryck. De som hade alkoholism i släkten visade högre aktivitet i dopaminsystemet än de övriga.

− Den ökade dopaminaktiviteten kan vara en ärftlig riskfaktor för alkoholism, säger David A. Kareken, Ph.D., professor i neurologi vid the IU School of Medicine och vd för Indiana Alcohol Research Center.

Det är väl känt att faktorer som smak och doft kan utlösa alkoholsug och att det är den största riskfaktorn för återfall för personer som försöker bryta ett beroende.

Reaktionen verkar vara inte ha att göra med vad man tycker om smaken. Även de som föredrog sportdryck blev sugna på mer öl efter att de fått dricka lite.

Mer från Accent