Forskning

Serotonin hämmar kokainberoende

Serotonin tros fungera som en broms mot beroende visar studie på råttor.

Uppskattningsvis 20 procent av de som använder kokain utvecklar ett beroende. När Schweiziska forskare vid Geneves universitet gav råttor möjligheten att dosera kokain själva så utvecklade 20 procent av råttorna ett beroende. 20 procent utsatte sig för ett otrevligt stimuli i form av en elstöt eller luftpuff för att fortsätta komma åt kokain, rapporterar Science Daily.

När forskarna sedan upprepade experimentet, men plockade bort kokainets seratonin-producerande komponenter, ökade beroendegraden markant. Plötsligt var 60 procent av råttorna villiga att utstå otrevliga stimuli för att kunna fortsätta ta kokain.

– När vi sedan tillförde serotonin i den senare gruppen sjönk andelen beroende råttor återigen till 20 procent, säger Christian Lüscher, professor i neurovetenskap som lett studien.

Kokain stimulerar produktionen av dopamin och serotonin i hjärnan. Forskarna tror att det är ökningen av dopamin som leder till beroende, och att serotonin verkar som en broms. Beroende uppstår när de två ämnena är i obalans och dopaminet tar över.

Forskarna vill nu undersöka om samma mönster går att se för andra droger. Härnäst ska man pröva med opiater, som är mer beroendeframkallande än kokain, och ketamin, som är mindre beroendeframkallande. Förhoppningen är att få bättre insikt i varför vissa människor är mer sårbara för beroende än andra.

Mer från Accent