Forskning

Så sups det i svensk serie

För tre år sedan fick lingvisten Kristy Beers Fägersten ett stipendium från Spritmuseum för att studera alkohol i tecknade serier. Nu har hon publicerat sin första artikel i ämnet – och slutat dricka alkohol..

I sin studie har Kristy Beers Fägersten undersökt hur mycket alkohol som förekommer i två svenska serier: Rocky och Fucking Sofo. Den första artikeln i studien, som handlar om Rocky av Martin Kellerman, har publicerats i Spiritus, en webbpublikation från Spritmuseum.

– Hela anledningen till att jag ville undersöka Rocky var att det förekommer mycket alkohol, och nu kan jag konstatera att alkoholen verkligen utgör ett tema, säger Kristy Beers Fägersten, professor i engelska med lingvistisk inriktning vid Södertörns högskola.

I serien Rocky ligger fokuset på dialogen mellan Rocky och hans kompisar.

– Det är samma teckning om och om igen. Det är det som kännetecknar Rocky. Så när det väl händer något i rutorna är det viktigt. Äntligen är det en rörelse! Och något som händer är att man dricker, att man lyfter ett glas. Jag påstår att det är något man lägger märke till, eftersom det är bland de få saker som sker, säger Kristy Beers Fägersten.

Hon säger att fokus i både Rocky och Fucking Sofo är samtalen mellan karaktärerna.

– Men även om jag tror att fokus är på samtalen, så kommer man inte ifrån att de här samtalen äger rum när man dricker. När man observerar det så måste man ställa frågan: vad beror det på att det är just de här samtalen när man dricker som är roligast att skildra?

Vad säger alkoholens förekomst i serier om hur det ser ut i resten av samhället?
– Om vi går med på att de här serierna speglar samhället, verkligheten, så måste vi nog se att det är en väsentlig aspekt. Vad gör man när man är ledig? Man är tillsammans, man umgås, och samtidigt som man umgås så verkar det som att man dricker alkohol.

Studien gick igenom fem år av Rocky-strippar. Under en kortare period bestämde Rocky sig för att sluta dricka alkohol.

– Det var intressant, för det var mycket prat om att han inte längre skulle dricka. Men de fortsatte prata. Så det är nästan bevis på att man inte behöver alkohol för att prata. De var ute, han drack kaffe, te eller något. Men snacket handlade mycket om att han beslutat sig för att inte dricka, och hur skulle han hantera det.

Men om Rocky bara pratade om att han slutat dricka alkohol så visar väl det ganska tydligt att det finns en norm att man ska dricka. Alkoholnormen?
– Det stämmer. Det är sant.

Har du genom studien fått reda på något du inte visste innan?
– Ja, någonting som jag inte märkte förrän jag verkligen började titta närmare var hur det verkar vara ett medvetet val att avsluta seriestrippen med att någon dricker, lyfter glaset, skålar, eller öppnar en burk öl eller vinflaska eller något. Det var inget jag såg med läsk eller kaffe, bara i samband med alkohol. När jag kommer till sista rutan, då förväntar jag mig att jag kommer skratta, för det är då huvudskämtet ska komma fram. Att sista repliken uttalas samtidigt som någon gör något med alkohol innebär enligt mig att alkohol förknippas med humor och roligheter – att alkoholen får en positiv nyans.

Nästa artikel kommer att handla om hur alkoholen förekommer i serien Fucking Sofo av Lena Ackebo.

– I Rocky så måste man verkligen leta, och om man tittar noga ser man att det är öl i rutan. Men i Fucking Sofo är det baam i ansiktet på en. Det är jättevinglas längst fram i bild. Figurerna skyms av de stora glasen, någon kommer och sätter sig bredvid och då tar någon tag i glaset för att rädda vinet … Så det är mycket fokus på vinet.

Kristy Beers Fägersten. Foto: Privat

Ett av kapitlen i Fucking Sofo handlar om två tjejkompisar i 30-årsåldern som sitter på en krog på Södermalm. En gång förekommer två personer som beställer alkoholfritt. Men de framställs inte i någon särskilt positiv dager.

– Det är typ två nördar. De är inte coola. Det är en jobbig granne som de inte vill se eller ha att göra med. Hon dricker juice och hennes pojkvän dricker O’boy. Men krogen har inte O’boy, så de pratar om att det är jobbigt att man inte kan få vad man vill. De är lite jobbiga konstiga personer och dryckesvalet hjälper liksom till att skapa den bilden.

Kristy Beers Fägersten hoppas kunna fortsätta sina studier av alkoholens förekomst i serier.

– Vi har pratat om att göra reception studies, där vi ber läsare att läsa igenom seriestrippar och frågar hur mycket de märker av alkoholen och andra saker. Det finns massor med frågor som kanske kan besvaras på det viset, som vilken roll alkoholen spelar. Det är så pass intressant så det kommer vi nog att göra.

Studien av serier och alkohol har också fått konsekvenser för Kristy Beers Fägersten själv.

– Efter de här studierna började jag se alkohol överallt. Och nu har jag slutat dricka. Jag blir bara för matt. Jag vet inte om det kommer hålla i en evighet, men jag ville ta en paus och nu har den pausen varat längre än jag tänkt. Jag tyckte att jag hade en väldigt okomplicerad relation till alkohol, sedan när jag började titta i serierna så såg jag att alkoholen finns överallt. Och jag tröttnade bara.

Mer från Accent