Forskaren

Peter Allebäck: Alkohol är tvärvetenskapligt

Han är professor i socialmedicin, överläkare vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin och huvudsekreterare på forskningsrådet FORTE. 2019 fick Peter Allebäck Systembolagets kunskapspris för sin forskning på alkoholområdet.

Vad är det som är så intressant med alkohol?

– Det spänner över så många områden. Jag har alltid varit intresserad av både naturvetenskap och socialvetenskap. Alkohol är väldigt tvärvetenskapligt och passar min specialitet som är socialmedicin.

Hur kom du i kontakt med alkohol­forskningen?

– Det var värnpliktsstudierna som blev min introduktion till alkoholområdet. Alla som mönstrade till värnplikten förr fick fylla i ett frågeformulär om sin alkoholkonsumtion. Så länge alla män mönstrade var det så nära en totalundersökning av den manliga befolkningen man kan komma. Vi håller fortfarande på med uppföljning av dem. Vi har bland annat kunnat visa att hög konsumtion vid mönstringstillfället ökade risken främst för våldsam död, men även för död av andra orsaker.

Vad jobbar du med för närvarande?

– Mest ägnar jag mig åt studien av den globala sjukdomsbördan. Det är ett stort nätverk med flera tusen forskare över hela världen som samlar in enorma datamängder och hittar nya sätt för att analysera dödlighet och sjuklighet. Det är jättespännande.

Mer från Accent