Alkohol

Man bryggde öl – i sin egen mage

En 61-årig man från Texas har givit ordet ölmage en helt ny innebörd.

När han kom in på akuten klagade den 61-åriga mannen över att han kände sig yr. Sköterskan gjorde ett snabbt alkotest och konstaterade att mannen hade hela 3,7 promille alkohol i blodet. Mannen hävdade dock med emfas att han inte druckit en droppe den dagen.

Flera läkare avfärdade mannens problem och menade att han i själva verket var en missbrukare som ljög om sitt drickande.

Till lyckades han dock att få ett par läkare att bli intresserade. Barbara Cordell, som är chef över sjuksköterskeutbildningen vid Panola College och läkaren Justin McCarthy, expert på matsmältningssjukdomar ville gå på djupet med fallet.

Läkarna sökte igenom mannens tillgångar efter alkohol och isolerade honom i ett sjukhusrum under 24 timmar. Under dagen gav de mannen kolhydratrik mat – och under ett tillfälle uppmättes 1,2 promille alkohol i mannens blod.

Till slut fann läkarna orsaken: Mannen, som själv brukar brygga öl i sitt hem, hade på något sätt fått i sig bryggarjäst, och svampen (saccharomyces cerevisiae) frodades nu i mannens mage och tarmar i betydligt större mängd än vad som är normalt.

När mannen åt eller drack mat med mycket kolhydrater började de genast att jäsa till etanol. Läkarna kallar problemet för ”autobryggarsyndromet” (auto-brewery syndrome).

Jästsvampen saccharomyces cerevisiae finns i en hel rad livsmedel och passerar vanlig genom kroppen utan att ställa till några problem. Fallet med den 61-åriga mannen är ett av mycket få fall som dokumenterats i världen.

Mer från Accent