Cannabis

Laglig cannabis har inte konkurrerat ut alkohol – än

Alkoholförsäljningen har inte minskat i tre amerikanska delstater som var först med att legalisera cannabis för rekreationellt bruk. Cannabis verkar inte konkurrera ut alkoholen enligt en ny studie.

En studie från Distilled Spirits Council har tittat på alkoholförsäljningen i Colorado, Washington och Oregon, de tre delstater var först med att legalisera rekreationellt bruk av cannabis. Man fann att alkoholförsäljningen per capita i alla tre delstater låg kvar på ungefär samma nivå och verkade följa samma trender som landet i övrigt.
– Vi ser inga bevis för att legalisering av cannabis har någon påverkan på alkoholförsäljningen, säger David Ozgo, chefsekonom på Distilled Spirits Council till Beveragedaily.com.

Som i resten av USA sjönk ölförsäljningen under de undersökta åren. Försäljningen av starksprit ökade något.

Colorado legaliserade cannabis i januari 2014, Washington i juli 2014 och Oregon i oktober 2015. Undersökningen tittade på försäljningen under två år innan legaliseringen och 3–4 år efter legalisering.

Samtidigt drar andra analytiker helt andra slutsatser och hävdar att cannabis visst kan komma att utgöra ett hot mot alkoholindustrin på sikt. En studie från analysföretagen IWSR och BDS Analytics menar att risken för att alkoholindustrin ska förlora marknadsandelar ökar allteftersom cannabis blir allt mer normaliserat i USA. Framförallt är det yngre konsumenter som idag både använder alkohol och cannabis som studien tror att alkoholindustrin riskerar att gå miste om.

Tio amerikanska delstater har legaliserat rekreationellt bruk av cannabis.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer