Kokain

Kokain ökar risken för stroke

Kokain ökar kraftigt risken att drabbas av stroke de närmsta 24 timmarna. Det visar ny forskning som presenterats vid en internationell konferens anordnad av American Stroke Association´s internationella konferens.

Kokainanvändning innebär en mycket högre risk för att drabbas av stroke än välkända riskfaktorer som diabetes, högt blodtryck och rökning. Det skriver tidskriften Medical News Today.

Stroke är något som oftast drabbar äldre. En stroke uppkommer av en blödning eller en blodpropp i hjärnan som försämrar syretillförseln.

Yu-Ching Cheng, forskare vid Baltimore Veterans Affairs Medical Center och lektor i medicin vid University of Maryland School of Medicine, har letat orsaker till att unga ibland också drabbas.

– Det finns flera orsaker. En del kan kopplas till beteende, andra till medicinska- eller miljöfaktorer. En del är genetiska faktorer. Kokainanvändning var en av faktorerna vi tittade på och vi blev förvånade över hur stark kopplingen var, säger Yu-Ching Cheng.

Studien gjordes på 1101 personer mellan 15 och 49 år som drabbats av stroke mellan 1991 och 2008. De jämfördes med 1154 som inte haft stroke.

Forskarnas slutsats är att tidigare kokainanvändning inte påverkar risken att drabbas av stroke. Det är de närmaste 24 timmarna efter användning som risken är väsentligt förhöjd.

Mer från Accent