Kenya

Traditionell alkohol bakom cancer i matstrupen

Den traditionella drycken “Mursik” kan var orsaken till att invånarna i västra Kenya drabbas oftare av matstrupscancer än förväntat. Forskare har analyserat drycken och funnit att den innehåller både alkohol och acetaldehyd.

Trots att befolkningen i västra Kenya varken dricker eller röker särsklit mycket, är cancer i matstrupen vanligare där än på andra ställen.  Det rapporteras i tidskriften Cancer epidemiology, biomarkers & prevention.

En grupp forskare, under ledning av  Riina Rautemaa, School of Translational Medicine, University of Manchester, beslöt sig för att titta närmare på den jästa mjölkdrycken, Mursik, som sedan länge varit tradition att framställa i området.

Drycken framställs av pastöriserad mjölk, ibland blandad med blod, som får jäsa mellan tre dagar och en vecka. Den servereras traditionellt ur färgglada kalebasser.

Forskarna samlade in prover på mjölkkulturer från åtta familjer i Rift Valley-provinsen och analyserade proverna. Alkoholhalt och acetaldehydnivåer mättes. I sju av de åtta proverna fann forskarna mutagena nivåer av acetaldehyd. De högsta aIkoholnivåerna uppmättes i de fyra kulturer som innehöll mest acetaldehyd.

Det föreföll som om kombinationen av jäst och lactobaciller gjorde att det, under jäsningen, producerades höga halter av acetaldehyd och alkohol i mjölken.

Forskarnas slutsats är att matstrupscancer är så vanligt i västra Kenya på grund av att många dricker den jästa mjölken flera gånger om dagen.

Fotnot:

Acetaldehyd uppstår i kroppen under förbränning av alkohol. Att acetaldehyd är cancerframkallande är känt sedan länge, men att det är acetaldehyden från förbränningen som gör att alkoholkonsumtion kan ge cancer konstaterades först nyligen.

Mer från Accent