Alkoholreklam

Jodå, berusade vet vad de gör – de bryr sig bara inte

Även berusade vet vad de gör, men de bryr sig mindre om konsekvenserna.

I en studie lät forskare 67 personer delta i ett test. En tredjedel fick dricka alkohol före testet, en tredjedel trodde att de drack alkohol medan de i själva verket drack alkoholfritt och den sista tredjedelen visste att de var nyktra. Det skriver Daily mail.

De fick sedan utföra olika uppgifter på en dator. Försökspersonernas hjärnaktivitet mättes och de fick själva rapportera när de upptäckte att de gjort fel.

Det visade sig att de som druckit alkohol var lika medvetna om sina misstag som de andra två grupperna, men det bekymrade dem mindre.

Det tyder på att alkoholen inte försämrar förmågan att inse vad som är rätt eller fel. Istället är det förmågan att känna skuld, ånger och skam som påverkas.

– Trots att vi ber deltagarna att lösa uppgifterna så snabbt som möjligt, brukar nyktra personer slå ner på tempot efter ett misstag, för att återta kontrollen. Det såg vi också hos dem som druckit alkoholfritt, men inte i gruppen som druckit alkohol, säger Bruce Bartholow, professor vid University of Missouri, som lett studien.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer