Alkohol

Injektion mot fylla snart verklighet

Forskare hoppas att en hormoninjektion ska kunna hjälpa alkoholförgiftade.

I djurförsök har berusade råttor fått en injektion med ett leverhormon, FGF21 (fibroblast tillväxtfaktor 21). Det visade sig att stora doser av hormonet fick råttorna att nyktra till dramatiskt. Det skedde genom att hormonet stimulerade de hjärnceller som påverkar tillnyktringen. Alkoholhalten i blodet var dock densamma. Råttornas nykterhet mättes i stället genom att balans och balansreflexer testades.

Forskarna bakom studien drar slutsatsen att levern bidrar till tillnyktringen på fler sätt än att förbränna alkoholen.

– Vi har upptäckt att levern inte bara är involverad i förbränningen av alkohol utan att den även skickar hormonsignaler till hjärnan för att skydda mot de skadliga effekterna av förgiftning, inklusive medvetslöshet och brist på koordination, säger Steven Kliever, University of Southwestern Medical Center, huvudförfattare till studien, till The Independent.

Forskarna anser att upptäckten kan vara till stor nytta för akutvården.

– Högre grad av vakenhet skulle kunna hindra att personer som kommer in medvetslösa måste intuberas (få ett rör insatt i luftstrupen genom halsen för att säkra syretillförseln). Det skulle också gå snabbare att upptäcka och behandla andra, samverkande skador.

Hormonet har redan använts i kliniska studier för andra åkommor. Det skyddar inte mot andra negativa effekter av alkohol.

Mer från Accent