Alkohol

Hjärnan belönar fylla – så banar berusning väg för beroende

Hjärnan skapar en belöningsloop som driver folk att fortsätta dricka. Det visar ny forskning.

Forskare från North Carolina i USA har upptäckt att en krets som förbinder två olika delar i hjärnan skapar en ”belöningsloop” som får människor att fortsätta dricka. Det skriver Daily mail.

Kretsen binder ihop förlängda amygdala och ventrala tegmentområdet, ett område i mellanhjärnan som är viktigt för belöningssystemet och som påverkas av alkohol och andra beroendeframkallande droger.

De två områdena är förbundna med neuroner som producerar ett ämne som kallas kortikotropinframkallande faktor och som är inblandat i våra stressreaktioner.

När en person börjar dricka uppstår en positiv förstärkning i form av en belöningsloop. Ju mer personen dricker ju starkare blir belöningen.

Enligt forskarna kan upptäckten öppna möjligheter att utveckla läkemedel som bryter loopen och minskar effekten.

– Pusslet börjar närma sig en lösning. Vi vet nu att två delar av hjärnan som är inblandade i stress och belöning är delar av den krets som kontrollerar berusningsdrickande och stärker tesen att det är den kortikotropinframkallande faktorn är en väg till behandling, säger Todd Thiele till Daily mail. Han är beteendeneurolog vid University of North Caroline och en av författarna bakom studien.

Han tror också att om man kan hindra någon från att berusningsdricka så kan man förhindra att personen blir beroende.

– Vi vet att personer som berusningsdricker, särskilt i tonåren, oftare blir alkoholberoende senare i livet, säger han.

Resultaten är publicerade i tidskriften Biological Psychiatry.

Mer från Accent