Hälsa

Hälsotrenden får oss inte att må bättre

Varannan svensk engagerar sig mer i sin hälsa än för tre år sedan. Män drar ner på alkohol, tobak och arbetstid, medan kvinnor förändrar mat- och sömnvanor och äter kosttillskott. Men alla mår inte bättre och fyra av fem oroar sig för sin hälsa.

Varannan svensk svarar ja på frågan om de har ökat sitt engagemang för hälsa och välmående jämfört med för tre år sedan. De förändringar som deltagarna i undersökningen har gjort är främst att äta bättre, 53 procent, att träna mer, 50 procent, och stressa mindre, 32 procent.

Trots de positiva förändringarna svarar bara 60 procent att de mår bättre och fyra av fem svarar att de oroar sig för sin hälsa. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort för WW Viktväktarnas räkning.

– Det här har blivit en viktig trend som man pratar om. Många försöker kanske ta hand om alla delar samtidigt. Då är risken stor att man misslyckas och så blir man stressad. Vi är väldigt snabba på att döma oss själva och se oss som misslyckade, säger Karin Nileskog, kostansvarig på Viktväktarna.

Män och kvinnor har använt olika strategier för att uppnå bättre hälsa: Kvinnor har fokuserat mer på att äta bättre, sova mer och äta mer kosttillskott. Män har i högre utsträckning dragit ner på alkohol och tobak och dragit ner på antalet arbetstimmar.

– Det är svårt att veta varför kvinnor och män prioriterar olika. Kanske beror det på att kvinnor redan dricker mindre än män, men om kvinnor börjar dricka mer så är det ju inte bra ur hälsosynpunkt, säger hon.

Kan det också ha med könsroller att göra?

– Det finns nog en allmän uppfattning att det är män som dricker för mycket. Det är lite mer skuldbelagt för en kvinna att säga att hon dricker för mycket. Det kan ju påverka. Både alkohol och tobak är också sådant som det tar längre tid att själv komma till insikt om att man borde göra något åt, säger hon.

Generellt tycker hon dock att hon märker en ökad medvetenhet om riskerna med alkohol.

– Särskilt bland de unga, säger hon.

Men samtidigt påpekar hon att ändrade dryckesvanor kan vara en riskfaktor.

– Vi blandar medelhavsländernas sätt att vardagsdricka med att dricka mycket på helgen. Det är absolut inte bra, säger hon.

Viktväktarna riktar sig till personer som vill ha hjälp att gå ner i vikt och förändra sina levnadsvanor.

– Där är alkohol ett hinder. Inte bara för att det innehåller en massa kalorier, utan också för att det krävs väldigt lite alkohol för att trubba av vårt omdöme och få oss att stoppa näven i jordnötsskålen en gång extra eller tänka att man skjuter upp livsstilsförändringen till i morgon.

Hur ser du på att kvinnor istället för att välja bort alkohol och tobak, fokuserar mer på kosten, sömnen och att äta mer kosttillskott?

– Kvinnor äter redan bättre än män så det kanske är enklare för dem att fokusera mer på maten. Och kanske man känner att man verkligen gjort något för hälsan om man köper dyra kosttillskott.

Själv tycker hon att det är fel prioritering.

– Jag tycker det är lite sorgligt. Jag hör ju till dem som anser att man kan få i sig det man behöver via kosten. Behöver man verkligen kosttillskott, kanske för att man är allergisk eller har specialkost av annan anledning, så bör det redas ut medicinskt. Det vi lär ut på Viktväktarna är att man ska ta halva tallriken med grönsaker, se till att grönsakerna har olika färg och att äta frukt till mellanmål. Då får man i sig det man behöver.

Trots att svaren ger intrycket av att män borde dra det längsta strået så är det fler kvinnor, 41 procent, än män, 35 procent, som mår bättre än för tre år sedan.

Hur ska utfallet kunna bli bättre?

– I stället för att hoppa på alla trender och lyssna till olika självutnämnda experter och kändisar som går upp klockan fem på morgonen och bränner av ett löppass på en mil före frukost, så tycker jag att man ska stanna upp och reflektera och komma till insikt om vad som skulle ha störst effekt för mig, och sedan fokusera på det. Och så borde vi vara lite mer förlåtande mot oss själva. Tänk på vad du skulle säga till en vän som inte lyckats med sina föresatser, inte skulle du väl säga att den är misslyckad och att det inte är någon idé att försöka igen?

Att satsa på för många förändringar samtidigt bäddar för misslyckande.

– Är man kraftigt överviktig är det sannolikt kosten man får störst resultat av att ändra på. En förändring leder ofta till fler. Går man ner i vikt är det enklare att börja röra på sig mer, till exempel. Men fokusera på en sak i taget!

Vad kan ni göra för att bidra?

– Allt vi gör bygger på vetenskaplig evidens. Det är det vi får fortsätta att jobba med och att hålla vårt fokus på att hjälpa människor att bryta och ersätta vanor eller fundera över om de överhuvudtaget ska ha någon plats. Att välja alkoholfritt istället för alkohol, till exempel. Det kan vara lättare om man har samma färg på drycken som de övriga i sällskapet. Vi är ju flockdjur som vill höra till och bli accepterade.

Har du några tips på hur IOGT-NTO kan bidra?

– Fortsätt att jobba med alkoholen. Gör det ni är bra på. Att begränsa tillgängligheten är viktigt. Det märker vi också. Snurrar jag ett varv när jag står på Centralstationen ser jag matställen i alla riktningar. Det går att köpa mat och godis 24 timmar om dygnet. Varför måste vi kunna köpa mat dygnet runt?

Mer från Accent