NAD

Hallå där Matilda Hellman

Ny chefredaktör för den nordiska vetenskapliga tidskriften NAD, Nordisk alkohol- och drogforskning.

Grattis till nya jobbet! Vem är du?

– Tack. Jag har väldigt många hattar, varav chefredaktörskapet är en. Jag leder också en forskargrupp vid Helsingfors universitet och jobbar som universitetslektor i Tammerfors. Dessutom är jag gästforskare på Institutet för hälsa och välfärd.

Vad innebär din nya arbetsuppgift?

– Jag är chefredaktör för NAD och ansvarig utgivare för den populärvetenskapliga webbvarianten PopNAD. På båda finns dessutom anställda redaktörer, Malin Wikström är ny redaktör på PopNAD och Tom Kettunen är redaktör på heltid för NAD.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag har länge varit involverad i nordiska rusmedelssamarbetet. Jag är sociolog och forskar i olika samhälleliga aspekter av rusmedel, beroenden och olika livsstilsrelaterade problem. I ett tidigare liv jobbade jag som journalist på en dagstidning och som redaktör på public servicebolaget YLE.

Vad tror du att du kan tillföra NAD?

– Jag hoppas kunna uppehålla en hög vetenskaplig nivå och öppna för samarbete även utanför Norden, utan att minska den nordiska relevansen. Och så hoppas jag kunna bidra till att tidskriften ska fortsätta vara stark på det samhällsvetenskapliga området.

Hur kommer det sig att du är så intresserad av alkoholpolitik?

 – Mitt intresse väcktes då jag vikarierade som redaktör på NAD 2003–2004. När jag sedan kom tillbaka från barnledighet blev jag erbjuden att arbeta med ett nordiskt, alkoholpolitiskt webbprojekt och sedan har det bara rullat på.

Har du några planer på att förändra NAD?

– Här händer det så mycket ändå så det finns inget behov av mer förändring just nu. Vi har nyligen flyttat över tidskriften till SAGE-publications, (En oberoende utgivare av akademisk litteratur och tidskrifter inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och medicin) något som vi hoppas ska kunna leda till att allt fler får upp ögonen för oss. Jag ska också försöka bevara tidskriftens starka roll i de internationella redaktörsnätverk som min företrädare Kerstin Stenius varit aktiv inom. Det finns mycket som behöver diskuteras i branschen, till exempel vissa dubiösa sätt på vilka somliga publikationshus genererar inkomster på akademikers arbete och status.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer