Beroende

Gen som påverkar nikotinberoende identifierad

En DNA-variant som är vanlig hos européer och afrikaner har visat sig öka risken för att utveckla nikotinberoende, att bli storrökare och att utveckla lungcancer. Det visar en ny studie.

Enligt WHO röker 1 miljard människor och sex miljoner dör i förtid på grund av tobaksrelaterade orsaker. Det skriver Science daily.  I en ny studie har forskare undersökt närmare 40 000 rökare och före detta rökare i USA, Finland, Island och Nederländerna.

Studien visar att personer som har en genetisk variant, som är vanlig hos människor med europeiskt och afrikanskt ursprung, löper betydligt större risk att utveckla nikotinberoende, bli storrökare och drabbas av lungcancer.

– Resultaten breddar vår förståelse för hur genetiska faktorer påverkar nikotinberoende. Genvarianten som vi har identifierat är vanlig. Vi fann den hos omkring 44 procent av alla européer och amerikaner med europeiskt ursprung. Hos amerikaner med afrikanskt ursprung fann vi genvarianten hos cirka 77 procent, säger Dana Hancock, genetisk epidemiolog vid Research Triangle Institute, North Carolina, USA, och medförfattare till studien.

Mer från Accent