Missbruk

Gastric Bypass kan öka risken för alkohol- och drogmissbruk

Operationen som får dig att gå ner i vikt kan öka risken för beroende av alkohol och andra droger.

För de flesta som genomgått operationen ökade användningen av droger successivt en, tre, sex och 24 månader efter operationen. Särskilt stor var risken för dem som gått igenom Gastric Bypass.

Det visar en ny studie på 132 kvinnor och 23 män som genomgått någon av de två vanligaste operationerna för att minska i vikt. Personerna i studien fick fylla i frågeformulär om sina matvanor, rökvanor och droganvändning före och efter operationen.

− Det här betyder inte att alla som genomgår gastric bypass kommer att bli alkoholister. Det är viktigt att påpeka att studien tittade på ökad användning, inte specifikt på missbruk, säger författaren till studien Alexis Conason, forskare vid New York Obesity Nutrition Research Center.

The American Society for Metabolic and Bariatric Surgery rapporterar att runt 200 000 fetmaoperationer görs i USA varje år.

Den nya studien har bara tittat på gastric bypass, där man förminskar magsäcken och låter en del av födan passera direkt till tunntarmen, och gastric banding, där man placerar ett silikonband runt övre delen av magen för att begränsa födointaget.

− Var uppmärksam på tecken på missbruk om du genomgått en fetmaoperation, det gäller alla förändringar i din relation till alkohol eller andra droger. Jag tycker inte att den här studien ska avskräcka någon från att genomgå operationen. Det viktigaste är att informera patienten om riskerna och även om tecken och symptom på missbruk, Alexis Conason.

Varför personer blir mer sårbara för alkohol och andra droger efter operationen vet man inte, men det finns flera teorier.

Några tror att det beror på att patienterna byter missbruksform, från mat till något annat. Andra tror att det är mer komplicerat än så.

− Vi tror att det kan bero på hur kroppen förbränner alkohol efter operationen. Människor blir berusade snabbare och på mindre mängder och det tar längretid innan de nyktrar till, säger Alexis Conason. Hon förklarar också att det kan uppstå förändringar i hjärnans belöningssystem efter en gastric bypass.

Dr. Jaime Ponce, kirurg som genomför fetmaoperationer vid Hamilton Medical Center i Dalton och ordförande i the American Society for Metabolic and Bariatric Surgery, säger att han inte är förvånad över att alkoholanvändningen ökar i gruppen som genomgått en gastric bypass.

− Efter en bypass går en del av alkoholen förbi magen och kommer direkt till levern vilket gör att belöningseffekterna kommer mycket snabbare, säger han.

Han påpekar att information om missbruksrisken måste tas upp med patienten före operationen liksom vid uppföljande kontroller efteråt.

Resultaten av studien har publicerats i tidskriften Archives of Surgery den 15 oktober.

Mer från Accent