Frankrike

Fransmännen byter flaska mot glas

Enligt en ny opinionsundersökning är trenden tydlig: allt färre fransmän dricker varje dag – och vid restaurangbesök beställer de hellre ett glas vin än en hel flaska.

Sämre ekonomi och ökad hälsomedvetenhet tros ligga bakom förändringen. Undersökningen, nyligen genomförd av IFOP, Institut Francais d´Opinion Publique, visar att fransmännen de senaste sju åren har minskat sin årliga vinkonsumtion med ungefär 2,3 liter. Man tänker mer på kvalitet än kvantitet, och köper hellre ett dyrare vin som dricks i små mängder.

2010 drack 15 procent av fransmännen varje dag. I dag har siffran minskat till 12 procent. 51 procent av dessa vanedrickare är män över 60. Bland unga i åldrarna 18-25 dricker endast 6 procent varje dag.

I undersökningen uppgav fransmännen att de dricker mindre för att värna sin hälsa – och för att det är dyrt att dricka mycket och ofta.

Den bilden bekräftas av Marc d´Amoureaux, som arbetar på vingården Chateau Virant utanför Aix en Provence. Han menar att efterfrågan på vin i bag-in-box har minskat påtagligt och att företaget numera främst levererar lådvin till restauranger – som i sin tur mest säljer vin i glas, snarare än på butelj.

– Ja, det stämmer att för sex-sju år sedan var det vanligt att ett sällskap beställde en eller flera flaskor vin till middagen. Nu händer det sällan. Många gäster nöjer sig med ett eller två glas. Försäljningen av vin har minskat. Jag tror att det beror mycket på den ekonomiska krisen, folk anser sig inte ha råd. Men många tänker också på hälsan och ser på alkohol som något man konsumerar med måtta, säger krögaren Mario Taglioli, som äger restaurang Ferretti i Aix en Provence.

Den minskade konsumtionen till trots är alkohol fortfarande den främsta orsaken till att fransmän vårdas på sjukhus. Fem miljoner fransmän beräknas vara alkoholberoende.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent