Arsenik

Filtermaterial lämnar arsenikrester i öl

Arsenikhalten i vissa tyska ölsorter är högre än i vattnet ölen är tillverkad av. Detta förbryllande faktum har nu fått en förklaring. Det är jordmaterialet som används till filtrering som avger arsenik.

− När arseniknivåerna i öl är högre än i vattnet det bryggs av, måste arseniken komma någon annanstans i från. Det var ett mysterium för oss, så vi analyserade alla material, inklusive malten och humlen som användes, utan att hitta något, sa Mehmet Coelhan, forskare vid  Münchens tekniska universitet vid American Chemical Societys 245:e nationella möte.

Ölet filtreras för att få bort rester av jäst, malt och andra partiklar. Det material det filtreras genom är kiselgur, en gråvit mjölliknande jordart, som bildats genom sedimentering av kiselalger. Den används ofta för filtrering av vatten som ska användas i drycker, men även för simbassänger.

− Nivåerna är inte så höga att det är någon fara för att man ska bli sjuk av det. Risken att bli alkoholförgiftad är mycket större, säger Mehmet Coelhan.

Han påpekade också att tidigare analyser visar att öl från sex andra länder har högre halter än de tyska ölsorterna, men att bryggerier, vinproducenter och andra matvaruproducenter måste bli medvetande om risken.

− Det finns andra material än kiselgur att använda och enkla åtgärder, som att tvätta kiselgur med vatten innan det används kan ta bort arseniken.

Mer från Accent