Alkohol

Få kvinnor känner till cancerrisk

Få kvinnor känner till sambandet mellan alkohol och bröstcancer. Detta enligt en brittisk studie gjord vid University of Southampton.

Resultatet kommer från en enkätundersökning med 206 kvinnor som antingen besökte sjukhusets mottagning för att genomgå en mammografi, eller som var där för att få sina symptom på bröstcancer undersökta. Studien visade att färre än en fjärdedel av kvinnorna kände till att alkoholintag ökar risken att utveckla bröstcancer. Hälften av kvinnorna visste inte heller hur mycket alkohol det faktiskt är i ett glas vin eller en pint öl. Endast en fjärdedel av de kvinnor som besvarat enkäten kände överhuvudtaget till någon riskfaktor för att utveckla bröstcancer.

Ellen Copson, professor i onkologi och medförfattare till studien, säger i en artikel på universitets hemsida, att det är bekymmersamt att så få kvinnor känner till hur de kan minska risken att få bröstcancer, bland annat genom att dricka mindre alkohol:

– Det är också oroande att så få av de kvinnor vi intervjuade vet hur mycket alkohol olika drycker innehåller. Ju mer alkohol du dricker ju mer ökar risken att få bröstcancer. Men det är svårt att ta ett beslut om att dra ner på konsumtionen om kvinnorna inte vet hur mycket alkohol dryckerna innehåller.

Studien, som finansierats av Cancer Research UK, presenterades vid National Cancer Research Institutes, NCRI, konferens i Liverpool i november i fjol.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer