Missbruk

En drink förkortar livet

Den som regelbundet dricker ett par alkoholhaltiga drinkar om dagen förkortar sitt liv med flera år. Det visar statistik från USA.

För varje alkoholdrink förkortas livet med nästan sju timmar. Det visar den nya webbsidan Treatment4Addiction, som har räknat ut hur mycket livslängden förkortas av ett varaktigt drog-, alkohol- eller tobaksmissbruk. Statistiken som webbsidan lutar sig emot bygger på information från officiella och välrenommerade amerikanska institutioner.

Anledningen till att sajten startade var alla funderingar som människor har kring hur gifter och droger påverkar vår hälsa.

– Många av oss har hört påståendet att en cigarett kapar livet med tio minuter. Vi undrade hur det låg till med andra droger, säger projektledaren Jake Tri till MailOnline.

Sammanställningen som Treatment4 Addiction har gjort visar att det inte bara är tyngre droger som förkortar liv utan även alkohol. En person som regelbundet och under många år dricker två alkoholhaltiga drinkar per dag kan förlora 23 år av sitt liv. En person som regelbundet tar kokain förkortar sitt liv med drygt fem timmar per lina och heroinisten förlorar nästan ett dygn – 22, 8 timmar – varje gång hen tar en dos. Det innebär att medellivslängden för en heroinist är 38 år.

Statistiken är inte 100-procentig, men jämfört med studier från universitet i Bristol är siffrorna snarlika.

– Det ger en god uppskattning för dem som är kroniska användare av vissa substanser, säger Jake Tri.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer