Musik

En av fem topplåtar handlar om alkohol

En ny brittisk studie visar att antalet referenser till alkohol i populär musik har fördubblats de senaste tio åren.

Studien är gjord av forskare vid John Moores University i Liverpool. Resultaten visat att antalet referenser till alkohol i de låtar som ligger i topp på försäljningslistorna i Storbritannien har mer än fördubblats på tio år.

År 2001 var det 8 procent av låtarna som innehöll hänvisningar till alkohol – 2011 var motsvarande siffra uppe i 18,5 procent. I studien har man tillämpat ett förhållandevis strikt urval och har bara räknat med direkta omnämningar. ”Sippin’ on a different drink” nämns som en formulering som därmed inte räknats (Snoop Dogg & David Guetta, låten Sweat från 2011).

Forskarna menar att alkohol nämns på sådana sätt i låtarna att de riskerar att bidra till att öka drickandet bland unga. Ett av exemplen som nämns är Katy Perrys ”Last Friday Night” som hamnade på topplistor i 17 länder 2011. (Du hittar texten här.)

Forskarna har gått tillbaka ända till topplistorna 1981 och har analyserat över 600 låtar. Lägst resultat hittills fick man 1991 – forskarna spekulerar i att det kan bero på ravekulturen som växte sig stark då, med många referenser till narkotika.

– Användandet av alkoholreferenser i popmusik kan vara mer än att bara skildra människors drickande, det kan också bli en slags marknadsföring av alkoholprodukter, säger Karen Hughes, professor vid John Moores University, till The Independent.

När forskare från Boston University gjorde en liknande studie för åren 2009-2011 fann de att närmare 25 procent av all topplistemusik innehåller referenser till alkohol och att 6 procent av låtarna innehåller specifika varumärken kopplade till alkohol.

Mer från Accent