Forskning

Doften av alkohol kan trigga

Det är sedan tidigare klarlagt att åsynen av alkohol kan trigga suget att börja dricka. Det är bland annat därför alkoholreklam fungerar. Nu visar en ny brittisk studie att även doft av alkohol kan skapa ett sug och minska människors förmåga att avstå från att dricka.

Enbart doften av alkohol kan få människor att fokusera mera på alkohol, enligt en forskningsstudie som gjorts på Edge Hill University i England.

I den datorbaserade studien fick två testgrupper uppgiften att trycka på en knapp när de såg bokstaven K. Men även en bild på en ölflaska kunde dyka upp på datorskärmen.

En grupp fick en ansiktsmask som doftade alkohol. Den andra fick en ansiktsmask med citrusdoft. Det visade sig att gruppen med den alkoholindränkta masken oftare tryckte på ”fel” knapp, det vill säga den med ölflaskan. De hade med andra ord svårare att styra sitt beteende mot ”rätt” svar än kontrollgruppen.

Forskarlaget drar slutsatsen att inte bara åsynen och ljudet av alkohol stimulerar människor att vilja dricka, utan också doften av alkohol.

Mer från Accent